Pindakaas - diy

Ik moet heel eerlijk zeggen dat de strijd tegen het plastic vaker verloren dan gewonnen wordt hier. Zeker met twee verjaardagen in de afgelopen week, grijp ik in de supermarkt toch snel naar een zak snoep of ijsjes uit de diepvries. Met plastic dus. Ik baal er van, maar weet ook - en velen met mij - dat het buiten de hippe en grote stad best lastig is om plasticvrij boodschappen te doen. Het vinden van alternatieven en het vrijmaken van tijd vergen ook iets meer discipline. In een poging om toch weer een bewuste keus te maken, kocht ik pinda's en maakte ik mijn eigen pindakaas. Bij deze mijn ervaring én het recept!

Het plan lag al enige tijd te wachten, maar juist toen ik een zakje pinda's kocht, kwam zoonlief met moederdag met een potje pindakaas. Hulde voor de creatieve juf en ik stelde het even uit. Mede ook omdat ik een beetje op zag tegen het gepruts en geplak, dat leek me onvermijdelijk. 

Het was wat gepruts en geplak. Ik begon enthousiast te vijzelen - wordt dat ding ook eens gebruikt - maar dat was toch zwaar. Ook al kwamen de kinderen me af en toe aflossen. Vervolgens heb ik het met een staafmixer geprobeerd, maar die kon het niet aan. Toen maar weer terug met de hand. Ondertussen menig bakje en heel wat keukengerei onder de pinda's of wat daar van over was. En toch, ik zou het zo weer doen. Ik heb een grove, doch overheerlijke versie met zeezoutvlokken. Zonder palmolie. Helaas zaten de zeezoutvlokken wel in een plastic folie. 

zelf pindakaas maken, pinda's, diy, duurzaam

Eerlijk is eerlijk; beter goed gejat, dan slecht bedacht. Dit recept is niet van mij zelf. Mijn buurmeisje tipte me en zij had het recept weer van de pindakaaswinkel. En eerlijk is eerlijk; deze Pindabaas verkoopt heerlijke pindakaas; in een glazen pot met schroefdeksel in plaats van een plastic deksel. En nog meer leuks (wat dacht je van een tas met 'pindakaas in geval van noot' - hilarisch toch?) Goed, bij deze het recept, schaamteloos geknipt en geplakt.

"Gebruik ongebrande pinda’s, dan heb je de ultieme basis voor de lekkerste pindakaas te pakken."

Wat heb je nodig:

  • 400 gram pinda
  • 1 eetlepel kokosolie (zonnebloemolie of olijfolie mag ook)
  • Indien gewenst: snufje zeezout (mini theelepel)
  • Indien gewenst: je favoriete combinatiesmaak, bijvoorbeeld sambal of hagelslag
Stap 1: De pinda’s

Helaas zijn de lekkerste pinda’s voor het pindakaas maken, zogenaamde runner type (hele kleine pinda’s), zeer moeilijk te verkrijgen. Je hebt kans dat een notenspeciaalzaak deze heeft maar zelfs daar is het lastig. Als je er toch bent vraag dan ook om ongebrande pinda’s, dan heb je de ultieme basis voor de lekkerste pindakaas te pakken.

Stap 2: Het roosteren

Ongebrande pinda’s mag je 16 minuten op 180 graden branden, op een vlakke bakplaat. Iets korter of langer kan, hangt er vanaf hoe donker gebrand je lekker vindt, experimenteer hier mee. Normale pinda’s die al gebrand zijn mag je evengoed nog even 5 minuten op 180 graden op een bakplaat nabranden, meestal zijn ze licht gebrand. Het geeft een lekkerdere smaak als ze vers gebrand zijn. Zelf vinden wij donker geroosterd het lekkerst. Let op, haal ze er tijdig uit want ze garen zeker nog 5 minuten na en worden dus ook nog donkerder / gebrander.

zelf pindakaas maken, diy, pinda's

"Bedenk dat veel ingrediënten bij elkaar het over het algemeen niet lekkerder maken."

Stap 3: Het malen / blenden

Als je thuis een vijzel hebt kun je de pinda’s echt volledig malen, dan is de pindakaas super smooth. Bij het blenden of in de keukenmachine heb je eigenlijk allemaal minuscule stukjes pinda maar dat is ook heel lekker. Voeg in dat geval eerst de olie en eventueel het zout toe, dan geleidelijk de pinda’s. Maal de pinda’s tot het een volledige egale massa is, in de keukenmachine of blender zal dit ongeveer 7 minuten duren.

Stap 4: Het mengen

Wil je nog een ingrediënt toevoegen? Dan is dit het moment! Roer het er goed doorheen en bedenk dat veel ingrediënten bij elkaar het over het algemeen niet lekkerder maken. Net als teveel van 1 ingrediënt. Probeer beetje bij beetje of het nog lekker is. Om inspiratie op te doen kun je ons testpakket met 10 verschillende smaken proberen. Heb je een topper bedacht? Laat het ons vooral weten!

Stap 5: De perfecte afronding na het pindakaas maken

Zelfgemaakte pindakaas is het allerlekkerst op een snee brood dat net uit de oven komt met een dikke laag roomboter, poeh! Je hebt net een pot pindakaas gemaakt die:
*geen palmolie bevat
*zoutarm is
*geen stabilisatoren bevat
*geen suiker bevat.

Na gedane arbeid is het goed rusten!

Stap 6: Houdbaarheid

Bewaar je pindakaas in een goed afsluitbare pot. Let er goed op dat zelfgemaakte pindakaas een stuk minder lang houdbaar is dan gekochte. Een maand is ongeveer de grens. Vers eten is natuurlijk het lekkerst! Wil je het toch wat langer bewaren? Zet het dan goed in de koelkast, dat rekt de levensduur met een week.

Heb jij een lekker recept of ander duurzaam zelfmaak-idee? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!