Onderweg

26 mei 2020

Ik was vorige week voor het eerst sinds weken met de auto op de snelweg. Afgezien van de wekelijkse boodschappen, had ik sowieso niet zoveel gereden in de auto. De kinderen vonden het een waar feestje en ik ook, mede door de aangepaste snelheid. Om meerdere redenen.

Gelukkig dacht ik er op tijd aan. Niet meer 120 kilometer per uur of op sommige plekken zelfs 130. Het was opvallend rustig onderweg en we reden met een aangenaam tempo door. Niet gassen en remmen en alhoewel je natuurlijk altijd moet opletten, scheelt het aanzienlijk voor de gemoedsrust als iedereen 100 rijdt. Ook al reed ik eerder ook wel eens 100, dan is het tussen het jagende verkeer om je heen toch niet lekker rustig rijden. 

Een enkeling moet nog steeds zo nodig voorbijrazen, maar het gaat er haast gemoedelijk aan toe. Ja, wat mij betreft is het veel prettiger rijden zo. 

“We kunnen daarmee de stikstofuitstoot verlagen.”

Ik moet denken aan mijn opa, die reed altijd 100 en zei dat ook regelmatig. Want het was zoveel zuiniger. En gelijk had hij; ik reed weg met 279 kilometer nog te gaan, volgens de berekening van de auto. Maar toen ik zo’n tweehonderd kilometer gereden had, had ik veel meer dan 79 kilometer tegoed. 

Naast dat het zuinig en aangenaam rijden is, weten we natuurlijk allemaal dat deze regel niet voor niets veranderd is. We kunnen daarmee de stikstofuitstoot verlagen. Helaas verplaatst die uitstoot zich dan weer naar de bouw, maar dat is ook wel weer begrijpelijk;in ieder geval is het minder dan wanneer én het verkeer én de bouw volop uitstoot.
Wat een onverwachtse gunstige bijkomstigheid was van het Corona-gebeuren is dat er daardoor ook minder verkeer op de weg is. Ook dat viel mij op en ik hoop dat dit ook aan het denken zet voor de toekomst. In hoeverre kan er meer vanuit huis gewerkt worden, in hoeverre kunnen we het verkeer beperken? Ook dat heeft op meerdere fronten positieve gevolgen. 

“Genoeg manieren om ook onderweg bewust te kiezen voor groen welzijn.”

Andere manieren om op een groene manier onderweg te zijn? Het zijn vast geen onbekende ideeën, maar ik zet er toch maar een aantal op een rijtje. Wanneer je de mogelijkheid hebt, beperk je autoritten. Zorg dan woon-werk-afstand kleiner is, rijd met elkaar mee, neem openbaar vervoer (nu natuurlijk iets minder makkelijk) en vliegen kan ook minder. Verder zie je steeds meer de meeneem-mokken verschijnen en dat is een eenvoudige manier om afval te verminderen, net als het meebrengen van je eigen snacks en lunch bijvoorbeeld. Tegenwoordig is er ook elektrisch rijden, en zijn er projecten als het hebben van een deelauto in de wijk. (SamSam begon in 2018 met het sponsoren van de deelauto van KenHem bijvoorbeeld.) Genoeg manieren om ook onderweg bewust te kiezen voor groen welzijn. Wat doe jij?

Groene tips voor onderweg? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!