Nieuwe energie

Een van de ontwikkelingen die ik op de voet volg, is die van nieuwe, duurzame energie. Zon en wind, daar mogen we veel van verwachten. Hoewel, volgens sommigen hebben we nog een lange weg te gaan om voldoende energie uit zon en wind te krijgen. Daarom zijn ook andere bronnen van belang: aardwarmte bijvoorbeeld. Pas las ik ook over warmtewinning uit oppervlaktewater. Dat werkt al op een aantal plekken en kan misschien wel 12 procent van de warmtevraag in Nederland dekken!

"Verduurzamen moet een sportieve uitdaging blijven."

In mijn eigen (hoek)huis ben ik een eind op streek: acht jaar geleden eerst goed geïsoleerd, dat gaf al een enorme winst. Boven dubbel glas (beneden was al voorzien), daarna volgde isolatie van de zolder (zijmuur en kelder waren al geïsoleerd). Toen kwamen er negen zonnepanelen. En natuurlijk letten we op ons gedrag: de verwarming niet hoger dan nodig. Overdag – als ik thuis werk – op 16, ’s avonds op maximaal 19 graden. Misschien een tikje Spartaans? Ach, het went!

Verduurzamen moet een sportieve uitdaging blijven, vind ik. Het effect is ernaar. De jaaroverzichten van gas en elektriciteit zijn elke keer een feestje. We zitten op de helft tot twee derde van het gemiddeld verbruik. Zoveel scheelt dat dus! De investeringen verdienen zichzelf terug. Dit is mijn kleine bijdrage aan een wereldwijde, hoog nodige ontwikkeling. Op weg naar een duurzame wereld!

"De jaaroverzichten van gas en elektriciteit zijn elke keer een feestje."

Wil je ook zelf verduurzamen? Dit zijn een paar praktische tips:

  • Kijk altijd eerst naar mogelijkheden voor isolatie, tochtstrips. Denk tegelijk om een goede ventilatie.
  • Zonnepanelen zijn een goede investering. Mijn dak ligt op westzuidwest, dus niet optimaal. Toch leveren de panelen driekwart van de energie die ik nodig heb.
  • Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten op de energiezuinigheid.
  • Verwarm je huis gericht, laat niet op alle (slaap)kamers voor niets de verwarming aan.

Behoefte aan meer tips? Kijk op www.milieucentraal.nl.

Deze blog is geschreven door Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha.