Nieuw

Ja, het is de tijd van een nieuw jaar en nieuwe kansen. Onzin eigenlijk… want dat is toch dagelijks zo. Toch niet verkeerd om stil te staan bij wat het oude jaar heeft gebracht en je gedachten te laten gaan over de toekomst.

Niemand weet wat er komt. Toch heb je invloed op je toekomst door het maken van keuzes. Waar baseer jij je keuzes op? Mijn keuzes komen voort uit rentmeesterschap. De aarde is niet mijn bezit, maar in bruikleen. Zo beheren wij als mensen de aarde. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving en het nageslacht.

nieuwe-duurzame-ontwikkelingen

''Dat ik onze kinderen het één en ander gaf, wat ik aanschafte in een kringloop – maakt me niets uit.''

Over bezit gesproken; we hebben nogal wat in ons bezit. En alsof we nog niet genoeg hebben, staat de laatste maand toch ook een beetje in het teken van cadeautjes – of zeg maar gerust cadeaus.
Dat ik onze kinderen het één en ander gaf, wat ik aanschafte in een kringloop – maakt me niets uit. Ze waren er blij mee, alhoewel.. eerlijk gezegd dat ook niet altijd. De nieuwigheid is er toch al snel vanaf. En ondanks dat ik de cadeautjes met zorg heb gekozen, vraag ik me af of ik er überhaupt goed aan deed om nog meer in huis te halen.
Soms krijg je iets of schaf je iets aan, wat echt waardevol is. Iets bijzonder moois of iets wat je nagenoeg dagelijks gebruikt. Dat kan kleding zijn, een meubelstuk of een gebruiksvoorwerp voor in de keuken… noem maar op.

duurzaam-kringloop

''Eetkamerstoelen die al net zo snel scheurden als de bank, zijn ook weg, we kochten via marktplaats vele malen goedkopere en makkelijkere stoelen.''

Als ik rondkijk naar mijn bezit, moet ik zeggen dat er weinig over is van alles waar we bijna negen jaar geleden mee begonnen. Sterker nog, we hebben in de woonkamer alleen de piano nog maar – en die hebben we destijds gratis opgehaald bij een kennis van een kennis voor nop, helemaal in Groningen. De halfhoge kast en eetkamertafel maakte mijn man zelf, de bank – zogenaamd design, maar de scheuren zaten er na drie maanden in – is al vervangen door een eenvoudig exemplaar van de Zweedse woninginrichter. Eetkamerstoelen die al net zo snel scheurden als de bank, zijn ook weg, we kochten via marktplaats vele malen goedkopere en makkelijkere stoelen. Zelfs de lampen en lijstjes aan de muur zijn niet nieuw. Zo kan ik nog wel meer ruimtes doorgaan in ons huis. Hulde aan de kringloop en marktplaats. En helaas, duurkoop bleek niet altijd duurzaam.

''Geef mij maar muffe spullen die ik een tweede leven kan geven… Iets wat ik met de aarde niet kan.''

En echt pronkstuk vind ik de messing vaas, ook al bij de kringloop. Het ding heeft zelfs al dienst gedaan op bruiloften. En om het opnieuw beklede, knaloranje cocktailstoeltje wordt op verjaardagen haast gevochten. Daar kan geen nieuw model tegenop.
Voor mij is ‘nieuw’ lang niet altijd gelijk aan ‘best’.
De meubelstukken die we nieuw kochten, bleken niet eens lang mee te gaan. Je kunt dat niet altijd van tevoren weten, maar ik heb er wel van geleerd. Geef mij maar muffe spullen die ik een tweede leven kan geven… Iets wat ik met de aarde niet kan.

tweedehands-vaas

‘There is no planet B’, las ik pas. We moeten het met deze aarde doen en het is duidelijk dat we leven in een wereld die niet al te zuinig is. Toch hoor je ook van mooie projecten en is er ontzettend veel inspiratie te vinden als het gaat om duurzaam leven. Zo maak ik komend jaar meer dan ooit gebruik van de volgende richtlijn, gevonden op pinterest; “Gebruiken wat ik heb, lenen, ruilen, sparen, repareren, maken, of als het niet op deze manier kan… kopen.” En wat betreft het pakhuis hier; alles wat je bezit moet je ook onderhouden, opbergen, repareren… hoe minder je hebt, hoe minder druk je ermee bent… Dus gaan we komende maanden nog maar eens met een kritische blik door alle ruimtes hier.

Ik ben benieuwd naar jouw keuzes en voornemens, houd me op de hoogte met #ikbensam
Gelukkig en goed NIEUW jaar… (sommige dingen zijn nu eenmaal niet tweedehands verkrijgbaar).

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.