Maak van je tuin een zomertuin!

Maak van je tuin een insectenwahalla. Insecten willen niet alleen een plek om te schuilen of te nestelen, zoals kan in het insectenhotel (zie vorige blog), maar ook eten en een plekje om zich voort te planten. Vervang daarom de tegels eens voor mooie bloeiende planten; voedsel- en waardplanten voor de insecten.

" Het brengt zoveel vreugde met zich mee om een tuin of balkon te hebben met gonzende insecten en fladderende vlinders. Dat hoort gewoon bij de zomer."

Het brengt zoveel vreugde met zich mee om een tuin of balkon te hebben met gonzende insecten en fladderende vlinders. Dat hoort gewoon bij de zomer. Daarvoor kun je ze lokken met bloeiende bloemen en struiken. De tuin wordt zo nog een lust voor het oog ook.

Veel insecten als honingbijen, solitaire bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen voeden zich met nectar uit bloemen. En je hebt vast ook weleens bijen of hommels gezien met gele bolletjes aan hun poten. Dat zijn klompjes stuifmeel waarmee ze de larven in het nest voeden.

Insecten vliegen, op zoek naar nectar, van bloem naar bloem. Bij elk bloembezoek blijft er wel wat stuifmeel aan hun lijf plakken. Bij een volgens bloembezoek komt er wat van dit stuifmeel van de ene bloem op de stempel van de andere bloem terecht. Zo dragen insecten bij aan de bestuiving; niet alleen van wilde bloemen, maar ook van gewassen. Zonder bijen en hommels hebben wij geen appels en peren.

"Zonder bijen en hommels hebben wij geen appels en peren." 

Waardplanten zijn planten waarop vlinders hun eitjes leggen. De meeste vlinders zijn hier heel kieskeurig in. Slechts één soort plant vinden ze goed genoeg. Gelukkig hebben ze wel ieder hun eigen voorkeur. De dagpauwoog legt haar eitjes bijvoorbeeld op de brandnetel. Het is dus helemaal niet zo erg om in een rommelig hoekje van de tuin wat brandnetels te laten staan. Insecten houden zo wie zo wel van een rommeltje.

Op ninabel.nl kun je kijken welke planten geschikt zijn voor je tuin en welke insecten en vlinders daarop afkomen. Wellicht ten overvloede: gebruik geen gif, want dan is alle moeite voor niets.

Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens- Hulscher, oprichtster van Groen Geloven