Insectenhotel

Zodra de vorst verdwenen was en de zon haar warmte deed voelen, hoorde ik de insecten alweer gonzen. Insecten zijn nuttige en leuke beestjes die best wel wat hulp kunnen gebruiken. Wat kun jezelf doen? Maak een insectenhotel!

Een insectenhotel biedt beschutting en nestelmogelijkheden voor insecten en is makkelijk zelf te maken met materialen die deels in de tuin of het bos te vinden zijn. Het is heel leuk om dit samen met kinderen te doen. Op internet zijn genoeg ideeën en instructies te vinden om zelf aan de slag te gaan.

"De mooiste hotels hebben meerdere kamers die verschillend zijn ingericht. Insecten houden nu eenmaal allemaal van wat anders."

De mooiste hotels hebben meerdere kamers die verschillend zijn ingericht. Insecten houden nu eenmaal allemaal van wat anders. Solitaire bijen, metselbijen en graafwespen willen graag holle stengels van bijvoorbeeld bamboe en riet. Met geboorde gaten in een houtblok, of boomstam nemen ze ook genoegen. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen houden meer van houtwol, houtsnippers en schors om tussen te kruipen. Dennenappels zijn trouwens ook gewild. Vlinders stellen kamertjes die zijn gevuld met dor blad en takjes en zijn afgesloten met een plankje met horizontale spleten op prijs. Bij slecht weer kunnen ze daar heerlijk schuilen.

"Ga met de kinderen op zoek in tuin, park of bos naar vulmateriaal."

Een heel eenvoudig eenkamerhotel kan natuurlijk ook en is op een kinderfeestje simpel te maken. Verzamel van te voren al lege conservenblikken. Ga met de kinderen op zoek in tuin, park of bos naar vulmateriaal. Holle takken of rietstengels zijn voor dit eenkamermodel het meest geschikt. Laat de kinderen de blikken vullen met de stengels tot deze klemvast zitten. Bevestig een touwtje aan het blik zodat dit ophangen kan worden. Het blik moet zo opgehangen worden dat dit niet in de volle zon hangt en dat er geen regenwater in kan blijven staan.

Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens- Hulscher, oprichtster van Groen Geloven