Leve de hooikist

Weet u nog wat een hooikist is? Mijn moeder had er eentje. Ik herinner me nog dat tijdens het ontbijt de bonen aan de kook werden gebracht en dan in de hooikist werden gezet. Gedurende de dag werden ze dan vanzelf gaar.

Ik vind de hooikist een geweldige uitvinding omdat je kunt koken, terwijl je niet thuis bent. Als ik weet dat er maar weinig tijd is om te koken doe ik, voordat ik het huis uitga, de rijst, bonen of aardappels in de hooikist. De groente maak ik vast panklaar. Uit de vriezer haal ik, indien nodig, een portie zelfgemaakte vegetarische burgers. Bij thuiskomst zijn de aardappels of de rijst al gaar en de rest is een fluitje van een cent. Op deze manier kun je binnen 20 minuten een verse maaltijd op tafel zetten.

"Ik vind de hooikist een geweldige uitvinding omdat je kunt koken terwijl je niet thuis bent."

De hooikist gebruik ik vooral voor producten die wat langer moeten koken, zoals zilvervliesrijst, aardappels, linzen en bonen. Je brengt het product met voldoende water, het moet onder staan, aan de kook. Als het kookt zet je de pan met deksel in de hooikist en sluit deze af. Aardappels en bonen doen er bijna een hele dag over om te garen. Maar rijst is binnen anderhalf uur gaar. Het is een kwestie van wat uitproberen.

"Met de hooikist kun je dus heel energiezuinig koken."

Met de hooikist kun je dus heel energiezuinig koken. Je hoeft het voedsel alleen maar aan de kook te brengen en dan kan het gas uit. De hooikist is ook ideaal om eten warm te houden voor de ‘na-eters’, die er in elk huishouden met schoolgaande en sportende kinderen vast wel zullen zijn.

Mijn hooikist heb ik gemaakt van een stevige kartonnen doos van 30x30x40 (lxbxh). Op de bodem heb ik twee kussentjes gelegd met daaroverheen een opgevouwen theedoek die makkelijk is te wassen mocht dat nodig zijn. De wand heb ik panhoog ‘bekleed’ met een stukje oude slaapzak. Als de pan in de kist (doos) is gezet vul ik deze op met kussentjes (die hadden we nog van de kinderkamer).

"De hooikist is ook ideaal om eten warm te houden voor de 'na-eters', die er in elk huishouden met schoolgaande en sportende kinderen vast wel zullen zijn."

Het je geen tijd, spullen of creativiteit om zelf een hooikist te maken, dan kan de hooimadam wellicht uitkomst bieden. Op deze website zijn ook recepten voor de hooikist te vinden.

 Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens- Hulscher, oprichtster van Groen Geloven.