Kriebelbeestjes

Terwijl ik dit typ, kruipt er een vlieg over het scherm. Laat ik nou net wat willen schrijven over dit soort 'ongedierte'. Want waar ik het liefst van me af sla bij vliegen, muggen en wespen, kan ik beter even twee keer nadenken. Zouden er 'nutteloze' dieren bestaan in de schepping? En wat als we massaal aan het gif en andere middelen gaan om deze dieren uit te roeien?

Het lijkt onwaarschijnlijk. Ongedierte roeien we toch niet zomaar uit. Toch horen we - met name van de bij - dat het helemaal niet goed gaat met de insecten. Ik zie nauwelijks vlinders bijvoorbeeld. Wat we denk ik allemaal al wel weten is dat insecten bloemen nodig hebben en de bloemen weer insecten. Veel tuinen zijn met hun grindbakken en tegels nauwelijks het woord 'tuin' waard. Dus, zoals we al eerder schreven; zorg dat er voldoende bloemen en planten in je tuin staan. Als is het maar een bakkie aan je balkonrand. 

Terug naar de insecten. Onze maaltijd werd deze week ruw verstoord door wespen. Nu was het warm, dus ik had al niet echt veel geduld - voorzichtig uitgedrukt. En nu moesten we bij elke hap kijken of we niet per ongeluk een zwart-geelgestreepte agressieveling naar binnen slikten. Ik probeer ook niet al te hysterisch over te komen, zeker niet waar de kinderen bij zijn, maar ik ben getraumatiseerd door een herinnering aan mijn jeugd, toen ik gestoken werd en een algemene allergische reactie kreeg. Mijn ouders - op de terugweg van vakantie - dachten dat ze er wel mee naar huis konden rijden om daar naar de dokter te gaan. Gelukkig was er een vrouw die zei dat we echt met spoed naar het ziekenhuis moesten. Daar aangekomen ben ik meteen behandeld en werd ons verteld dat we geen tien minuten later hadden moeten zijn. 
Het jaar daarna zaten we bovenop een berg in een huisje - vanuit mijn beleving dan - en er was altijd wel een auto. De beheerders van de vakantiewoning hadden beide een auto en mijn ouders ook. Op het moment dat alle auto's weg waren, werd ik weer gestoken. Mijn moeder sleurde me de trap op (ik had niet eens gelegenheid om mijn voeten op treden te zetten) en toen ik het vieze pilletje uit tufte, zei mijn moeder; 'Je gaat dood hoor!' Toen heb ik het doorgeslikt, terwijl mijn moeder schietgebedjes deed. Het was nog in de tijd voor de mobiele telefoon.

"Ik keek er naar en vroeg me af wat de functie van wespen nu eigenlijk was. "

Op dit soort toestanden zit niemand te wachten. Maar in principe worden we ook niet elke maaltijd gestoken, toch? In ieder geval zat het me niet lekker, toen ik zo'n wespenvanger met siroop op de tafel had staan. Er zaten er al snel drie in. Toen werden ze pas agressief, en terecht. Ik keek er naar en vroeg me af wat de functie van wespen nu eigenlijk was. Bijen bestuiven, maar ik had eerlijk gezegd geen idee of wespen dat ook doen. 
Een gesprekje met de collega's van SamSam leerde me dat ze wel degelijk iets bijdragen. Ten eerste omdat wespen andere insecten eten. Geen wespen, is dus overlast aan andere insecten, zou je kunnen stellen. En dus ook voor de bestuiving. Houden we ons rustig, trekken we niet al te bloemerige kleding aan en gebruiken we geen parfum, dan is er al veel minder reden voor een wesp om ons eten op te zoeken. Dus trek je camouflagepak maar aan bij de volgende barbecue. Of ga binnen zitten (nee, niet met de bbq).

"Duidelijk dat het niet aan ons is om te bepalen wat nuttig is en dat het wel aan ons is om de voedselkringloop niet te verstoren."

Zo ruimen vliegen, net als wespen, ook op in de natuur. Denk aan de maden, die dood vlees eten. Wist je dat teken ook 'nuttig' zijn? "Voor de bacterië Borrelia burgdorferi, die deze ziekte veroorzaakt, is de teek erg nuttig! Anders zou deze bacterie zich niet kunnen verspreiden en voortplanten." (bron). Muggen zijn weer voedsel voor spinnen, muggenlarven worden ook wel door vissen gegeten. Duidelijk dat het niet aan ons is om te bepalen wat nuttig is en dat het wel aan ons is om de voedselkringloop niet te verstoren. En uiteindelijk heeft het ook weer te maken met wat er op ons bord terecht komt. En zo kun je natuurlijk al het 'ongedierte' eens nader bestuderen, dat geeft je vast een andere kijk. 

Plagen zoals de buxusmot en de eikenprecessierups, zijn uiteindelijk mede door ons eigen toedoen zo hevig aanwezig. Spuiten we de ene mot dood, vallen er meteen bij bossen koolmezen bij neer. Kijk dus uit met welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt en probeer te zoeken naar natuurlijke vijanden. 

En wat kunnen we doen tegen overlast? Ja, ik sla de muggen in mijn kamer ook dood, maar horren voor de ramen of een klamboe rond het bed zou veel effectiever zijn. De geurkaarsjes en allerlei andere toeters en bellen schijnen niet te helpen. Ik begin er ook niet meer aan. En over mierenlokdoosjes ga ik ook eens nadenken.

Ik zit niet te wachten op hordes (stekende) insecten, maar heel eerlijk, we maken hier in Nederland ook wel van een mug een olifant. Een muggenbult waar je niet aan krabt, is ook zo weer verdwenen (ook die hysterische schijven die bij mij ontstaan.) De wespenvanger is hier in ieder geval verleden tijd.

Wat zijn jouw gouden tips op dit gebied? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!