Isoleren

We zijn verhuisd naar de helft van een verbouwde boerderij. De deel is onze woonkamer, hal, gang en keuken, boven hebben we vier slaapkamers gemaakt, een badkamer en in de nok een vliering. En alles is bijzonder goed geïsoleerd, daar pluk ik nu al de vruchten van.

Onvoorstelbaar dat het aan het begin van de zomer nog een oud, vies en onhandig ingedeeld huis was. Van vroeg tot laat is er gewerkt en nu is het af. Nou ja, er moet nog veel gebeuren, maar de woonkamer ziet er bijvoorbeeld al gezellig uit, ook al missen we plinten, deuren en kijken we uit op een bouwput, waar de aanbouw nog gerealiseerd moet worden.

Na bijna een week wonen, kan ik je één ding met zekerheid vertellen; het is goed geïsoleerd. Zo goed, dat ik nog op blote voeten loop en korte mouwen aanheb. Het was afgelopen week met twee ramen open nóg bijna 24 graden. Dat heeft deels te maken met de vloerverwarming die opgestookt moet worden tot hij naar een gewone temperatuur gezet kan worden, maar het huis kan zijn warmte niet kwijt. Dus lucht ik hier regelmatig de boel; ook heel goed, hè, ventilatie.

Maar wat een verschil met hoe het was… en hoe belangrijk is een goed geïsoleerd huis! We stoken in ieder geval niet meer voor de mussen. Natuurlijk kan niet iedereen z’n vloer eruit drillen en de wanden isoleren zoals wij. Mijn man heeft voor de steens buitenmuur de isolatie gezet, dus nu zijn de wanden zo’n 30 centimeter dik. Ik zit in een soort vesting dus, dat is niet overal nodig denk ik. Toch kun je op andere manieren je woning isoleren en nu ik het verschil merk, raad ik het iedereen aan daar over na te denken.

"... dus nu zijn de wanden zo’n 30 centimeter dik. Ik zit in een soort vesting dus."

"En ik ben heel benieuwd naar de energierekening hier."

Ons enorme raam – de oorspronkelijke deeldeuren – is nu met tripple glas. Ook in de nok is het geïsoleerd, anders verlies je de warmte bovenin je huis. We kozen voor een bediening van de vloerverwarming in verschillende ruimtes, zodat je bijvoorbeeld boven niet constant hoeft te stoken, maar wel de badkamer warm hebt.

Het is niet alleen aangenaam warm – en nee, de verwarming hoeft niet op 21 graden, 18 graden kan al genoeg zijn – het is ook nog eens prettig voor de spullen. Ik had in de vorige woning echt last van vocht in huis, in het textiel en de raamkozijnen en ik vermoed dat mijn dochter ook daarom aan de puf zit. Wie weet wordt dat nu ook anders.

Nog zoiets; omdat we toch alles uit konden kiezen, ben ik gegaan voor één grote vriezer en een grote koelkast. Zo hoop ik ook minder vaak boodschappen te kunnen doen, omdat je niet meer te maken hebt met een volle koelkast. Hoe vaker ik boodschappen doe, hoe vaker je op en neer gaat, maar hoe vaker je ook iets meeneemt dat misschien nodig is. En de grote vriezer heb ik in plaats van twee kleine. Ik heb er nog een koe van de boer iets verderop in zitten, dus die ruimte is erg prettig. En die koelkast en vriezer zitten me toch een partij goed dicht! De kinderen krijgen ze niet of nauwelijks open. Zo verliezen we geen kou, ook weer zuinig.

Afgelopen week heb ik mijn was gedroogd op een droogrek binnen. In het vorige huis kon dat echt niet. Het duurde wel drie dagen voor alles goed droog was. Nu was het eind van de middag droog; zo fijn! Dat scheelt weer in het gebruik van de droger.

Kortom, ik ben met heel veel dingen onwijs blij. En ik ben heel benieuwd naar de energierekening hier. Ik neem aan dat we daar toch ook verschil op zien, zeker wanneer we straks de kachel hebben, die op de cv wordt aangesloten.

Woon jij ook duurzaam? Deel het met ons! #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!