Ik kies..

Deze blog is geschreven door: Arianne Bakkenes

Supermarkten en voedselproducenten spelen aardig in op de gezondheidsgolf die momenteel door het land gaat. Eén van de strategieën is de producten voorzien van een logo. Deze logo's zouden de consument moeten helpen bij het doen van verantwoorde boodschappen. Er zijn logo's die aangeven of het product biologisch, Fairtrade, duurzaam of diervriendelijk geproduceerd is. Anderen zouden duiden op een gezonde, bewuste keuze. Maar wat moet je nu kiezen als je voor de schappen staat, want al die logo's doen je soms ook wel eens duizelen.. 


Biologisch keurmerk
Als je het Biologisch keurmerk op een product ziet staan, dan kun je er van uit gaan dat het van biologische afkomst is. Dat betekent dat het niet genetisch gemodificeerd en bespoten is en dat het heeft gegroeid zonder invloed van kunstmest. Daarnaast zijn er ook geen kunstmatige, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Dit logo wordt gebruikt in heel Europa. 


MSC keurmerk
Dit logo geeft aan dat de vis die je koopt is gevangen in het wild en met respect voor het milieu. Veel gekweekte vis zit vol met antibiotica en groeihormonen. De vissen in kweekvijvers leven in enorm grote getalen op een zeer klein oppervlak. Naast dat ze daardoor in elkaars ontlasting zwemmen, bezorgt het ze ook veel stress en dit komt de kwaliteit van de vis niet ten goede. Als je dus vis eet, kies dan voor vis dat voorziens is met het MSC-logo. Vaak kun je die ook gewoon in het vriesvak vinden (en dat is dan weer aangenaam voor de portemonnee).


Ik kies bewust keurmerk
Het blauwe vinkje.. zucht. Het is gebaseerd op de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna alle producten die in de schijf staan zijn afkomstig van Unilever. Deze grootmacht op de foodmarket koopt voor veel geld het 'Ik kies bewust-logo'. Daardoor kan het voorkomen dat de ene pot bonen met het logo pronkt, terwijl datzelfde product van een ander merk dat niet heeft. En dan nog even een kritische vraag: "Hoe kan het dat producten als pizza, ijs of chips beschikken over een 'Ik kies bewust-logo'?"


Fairtrade keurmerk
In de supermarkt vind je veel producten die afkomstig zijn uit exotische landen. Denk bijvoorbeeld aan koffie, chocola, bananen en ga zo maar door. In veel van die landen worden boeren en werknemers uitgebuit. Ze worden onderbetaald, werken in gevaarlijke, erbarmelijke omstandigheden en moeten soms 16 uur per dag (of meer) zwoegen in de bloedhete zon. Als een product beschikt over een FairTrade-keurmerk, dan mag je er van uit gaan dat het is geproduceerd door boeren/werknemers die daar een eerlijk loon  voor hebben gekregen, die vaste werktijden kennen en onder veilige en gezonde omstandigheden werken. 


Beter leven keurmerk
Het Beter Leven keurmerk vind je alleen op producten die afkomstig zijn van dieren: eieren, zuivel(producten) en vlees(waren). Het keurmerk geeft aan of de dieren een diervriendelijk leven hebben geleid. Hoe meer sterren, hoe beter de leefomstandigheden van het dier zijn (geweest). 


UTZ keurmerk
Dit logo komt voor een groot deel overeen met het FairTrade-logo. Toch gaat mijn voorkeur uit naar FairTrade-producten, omdat veel producenten 'sjoemelen' met het UTZ-certificaat. Zo zijn er cacaoplantages die zouden voldoen aan UTZ-voorwaarden, maar waar er toch nog steeds kinderen aan het werk zijn..

Tags: #Voeding #Gezondheid  #Klimaat