Ik ga op reis en neem mee...

… bijna niets. Het zullen de zwangerschapshormonen wel zijn. We gaan over twee dagen op vakantie. Ik heb nog niets voorbereid, dan alleen de route ernaartoe en ook dat is niet waar, want dat heeft mijn man gedaan. Ik zat erbij en ik keek ernaar.

duurzaam-route

Natuurlijk; kleding, wandelschoenen, toiletspullen… zover kom ik wel. Maar iets zegt me dat ik wat over het hoofd zie. Normaal ging ik altijd shoppen voor de vakantie. Maar dit keer niet en dat voelt wat onwennig. En dan valt het muntje. Misschien is dit wel juist de optimale vorm van vakantie vieren. Misschien is het ook gewoon de bedoeling dat je in de auto stapt, alles achter je laat en gewoon twee weken doorbrengt in een houten chalet zonder flessenschrapper en een krat vol knutselspullen. Maar mét een fantastisch uitzicht, een totaal andere omgeving en vooral met elkaar.

Terugkijkend besef ik dat ik eerder altijd met een wagen volgeladen wegging, waarvan de helft niet eens gebruikt werd. Zo had ik al een te grote garderobe en dan nam ik daarvan denk ik minstens twintig(!) shirts mee (mouwloos, met korte mouwen, met driekwart mouwen en met lange mouwen en dat ook nog in diverse prints, kleuren en modellen), want ik wilde voor elk denkbare gelegenheid en weersomstandigheid wel twee of drie opties hebben. Een hoop stel-dat spullen die je dus niet gebruikt, een hoop spullen die je meeneemt voor het gemak en zo neem je alsnog je hele hebben en houwen mee op vakantie.

duurzame-vakantie-tips

Vorig jaar gingen we voor het eerst kamperen en toen namen we onder andere aanzienlijk minder speelgoed mee. De kinderen hebben zich kostelijk vermaakt. Ik ook. Wat hebben we nu werkelijk nodig voor een vakantie?

Hier mijn 'minder-spullen-is-meer-vakantie' inspiratie:

1. Inpakken en wegwezen 

Niet alsnog je hele of halve (manier van) leven mee. Zo kom je pas echt los van patronen en de alledaagse sleur – en dat is toch de bedoeling? Ik kan me herinneren ooit in Kroatië een blikje eten met manlief geopend te hebben na ongeveer een uur prutsen, omdat we geen blikopener hadden. Vreselijke lol om gehad. Het jaar daarop nam ik mijn mooie blikopener zelf mee en liet die vervolgens liggen… tsja. (Als je niet uit blik eet, heb je zo’n ding helemaal niet nodig…) Voordeel van minder mee is ook minder belasting voor je auto, met alle goede gevolgen van dien.

2. Samen

Minder spullen om je mee te vermaken is meer vermaak met elkaar… kun je dat zo stellen? We hebben geen wifi en ook al is er internet, schermen worden in de vakantie uitgebannen. We reizen met een kaart en zoeken samen letterlijk onze weg. Voor de kinderen hebben we zoekspelletjes, raadsels of een cd om naar te luisteren in de auto en natuurlijk is er onwijs veel om te zien of om over te praten met elkaar. Er gaan (puzzel)boekjes en een spelletje en bal mee, maar tijdens het wandelen is het toch echt alleen wij en de omgeving. Daar heb je niets voor nodig en dan ben je er echt samen op uit. En wat de wandeling betreft, het gaat niet om het doel dat je haalt of de meters die je maakt. En er blijven genoeg momenten over dat je lekker iets in je eentje doet.

3. Souvenir 

Hoe leger je auto op de heenweg is, hoe groter het souvenir is dat je mee kunt nemen op de terugweg. Grapje. Beste aandenken uit Schotland voor mij? Een glazen potje vol bijzondere takjes en steentjes en een pluk schapenwol. Het doet me denken aan de uren struinen aan de kust en de prachtige wandelingen. Het verzamelen van herinneringen kan natuurlijk ook met fijne foto’s, die je nog eens terug kan kijken om het weer een beetje te herbeleven. Kinderen zijn ook echte verzamelaars. Maak na de vakantie een collage op een oude plank of plaat, om de herinnering vervolgens het hele jaar door een mooie plek te geven.

Zomaar wat ideeën, maar ik laat me graag inspireren door anderen. Hoe vier jij minder-is-meer-vakantie?

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.