Hoe zit het met jouw groene energie?

Ik vind de eerste zaterdag van november altijd een feestje. Een prima uitlaatklep voor mijn overtollige groene energie, om het zo maar te zeggen.

Die energie kan ik kwijt in de natuur. Dat ga ik even uitleggen. Veel Nederlandse natuur is geen wildernis-natuur, maar cultuur-natuur. En die cultuur-natuur is enorm de moeite waard: boomgaarden, houtwallen, hooilanden, extensief gebruikte akkers, heidevelden en blauwgraslanden. Het zijn allemaal plekken die de sporen van de mens dragen. Juist daardoor hebben ze bijzondere natuurwaarden: allerlei planten, insecten, vogels en zoogdieren vinden er een plekje.

'Veel Nederlandse natuur is geen wildernis-natuur, maar cultuur-natuur.'

Maar die natuur blijft er niet vanzelf. Ooit hebben we als mensen deze landschappen gecreëerd. En als we eenmaal goed met onze handen aan het landschap hebben gezeten, moeten we dat vaak blijven doen om het in stand te houden. Houtwallen moeten af en toe worden teruggezaagd, hooilanden moeten worden gemaaid, heideveldjes geplagd of vrijgehouden van dennetjes.

Je begrijpt: daar gaat die groene energie van mij in zitten: zagen, hooien, plaggen en maaien. Ik doe dat zelf op een landgoed bij Amersfoort: Landgoed Coelhorst van Natuurmonumenten. Maar op 4 november kan het in het hele land: het is dan landelijke natuurwerkdag, het grootste groene vrijwilligersevenement van Nederland! De landelijke natuurwerkdag is een initiatief van De Landschappen. Allerlei natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en A Rocha steunen dit initiatief. Kijk alvast eens op www.natuurwerkdag.nl. Er is vast een leuke locatie bij je in de buurt!

'Hoe zit het met jouw overtollige groene energie?'

Hoe zit het met jouw overtollige groene energie? Word je ook warm van een mooi en gevarieerd landschap, vol vlinders, planten en vogels? Vorig jaar staken 14.345 Nederlanders de handen uit de mouwen op 545 verschillende locaties. Laat die groene energie maar weer loskomen en doe lekker mee!

Deze blog is geschreven door: Embert Messelink, directeur A Rocha