Hoe maak ik zo min mogelijk slachtoffers?

Deze blog is geschreven door: Arianne Bakkenes

Onze westerse consumptie maatschappij vraagt ontzettend veel van ontwikkelingslanden. Dat heeft te maken met verschillende factoren. Uitstoot van schadelijke stoffen, werken in erbarmelijke omstandigheden en de vleesproductie spelen een grote rol daarbij. Maar wat betekent dat nu voor mij als 'westerse' consument? En welke invloed heb ik daar op? Aan de hand van deze adviezen hoop ik je duidelijk te kunnen maken hoe jij je steentje bij kunt dragen. 

Exotische boodschappen
Het vervoeren van exotische producten naar Europa zorgt jaarlijks voor een enorme CO2-uitstoot. De uitstoot van schadelijke gassen zorgt voor opwarming van de aarde en we hebben in de afgelopen decenia al gezien welke gevolgen dat heeft op ons mensen. Verschillende natuurrampen hebben plaatsgevonden. Met name in derde wereldlanden heeft dat een enorme impact; de bevolking beschikt vaak niet of nauwelijks over de middelen om zich te beschermen tegen deze verwoestende rampen. Laat staan om hun land, dorp of huis weer op te bouwen. 
Het kopen van lokale of nationale producten kan helpen om CO2-uitstoot te verminderen. Niet alleen ondersteun je daarmee de ondernemers uit de buurt. De producten hoeven ook niet duizenden kilometers te reizen om uiteindelijk op jouw bord te belanden. Want wat is er mis met de sperziebonen van Hollandse bodem? Die hoeven toch niet helemaal uit Marokko te komen? 

Het jaar rond
Vroeger at men gewassen die pasten bij het seizoen. Dat wil zeggen; in de winter aten ze vooral uien, wortels en knollen. In de zomer aten ze asperges, spinazie, radijsjes, enzovoort. Vandaag de dag kun je iedere dag, iedere maand, dag in, dag uit groenten kopen van alle seizoenen. Deze groenten worden vaak gekweekt in grote kassen. Want een tomaatje groeit alleen onder zomerse omstandigheden.

"Vroeger at men gewassen die pasten bij het seizoen"

Om die zomerse vibe te creeëren schijnt het licht 24/7 en wordt de kachel constant opgestookt tot een graad of 20. Als we dat met onze verwarming zouden doen, dan kun je er op rekenen dat je gasrekening behoorlijk hoog uit valt. Je kunt je dus wel voorstellen dat, los van het geld, de omstandigheden waarin sommige groenten kunnen groeien, ontzettend veel vraagt van het milieu. Seizoensgroenten groeien meestal buiten en vragen minder energie om te groeien. De groente- en fruitkalender van Milieu Centraal kan helpen om milieuvriendelijk boodschappen te doen. En milieuvriendelijk betekend vaak ook 'portemonnee-vriendelijk'!

Arbeidsvoorwaarden?
Koffie, bananen, cacao en palmolie zijn een aantal producten die vaak afkomstig zijn van ontwikkelingslanden. Veel mensen werken daar onder erbarmelijke omstandigheden. Vaak zijn ze minderjarig, krijgen ze niet of onderbetaald of worden ze dagelijks blootgesteld aan chemische stoffen die ontzettend schadelijk zijn voor de gezondheid. Gelukkig worden tegenwoordig ondernemers beloond die zich houden aan de richtlijnen voor het produceren van FairTrade-producten. Dat houdt in dat kinderen de mogelijkheid krijgen om naar school te gaan in plaats van te werken op plantages, dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en dat de werkomgeving van de arbeiders veilig en gezond is. 

Vleesconsumptie
Wat heel veel mensen niet weten is dat het dagelijks eten van vlees ontzettend veel negatieve gevolgen heeft voor derde wereldlanden. Wat niet veel mensen weten, is dat soja vooral wordt verwerkt tot dierlijk voedsel. Voor de productie van vlees(waren), zuivel en eieren is veel soja nodig.

"Het dagelijks eten van vlees heeft ontzettend veel negatieve gevolgen voor derde wereldlanden"

Om soja te verbouwen, moet ruimte worden gecreëerd en daarvoor worden veel tropische bossen gekapt, vooral in Zuid-Amerika, waar de meeste soja wordt verbouwd. Soms leven er lokale boeren in het gebied dat uitgekozen is voor de sojaplantage. Zij moeten vaak toezien dat hun land onrechtmatig wordt ingenomen, waardoor zij niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De werkloosheid en armoede is enorm in deze landen! Op de website van Milieudefensie staat dat de Nederlandse veeteelt alleen al 2,1 miljoen ton soja gebruikt. Je kunt je wel voorstellen wat een impact dat heeft op het Amazonegebied en de mensen die daar wonen.  

En nu?
Tja, en nu weet je dit.. Ik besef me heel goed dat jouw individuele koopgedrag niet direct effect heeft op een betere wereld. Maar denk je ook niet dat, als we allemaal wat bewuster boodschappen gaan doen, we op zijn minst een kleine bijdrage kunnen leveren aan de mensen die het minder hebben dan wij in het luxe Europa?

Dit is wat jij kunt doen om verschil te maken:
- Koop lokaal
- Koop nationaal
- Koop seizoensgebonden
- Koop FairTrade
- Eet zo veel mogelijk plantaardig en las af en toe een vleesloze dag in

Tags: #Rentmeesterschap  #Voeding  #Klimaat