Hoe kan ik meer duurzaam leven?

Het was de laatste zondag van augustus, vier uur ’s middags. Met enkele honderden mensen zaten we onder de appelbomen op Landgoed Coelhorst bij Amersfoort. Vlinders en libellen dansten in de zon, schapen stonden rustig in de schaduw van de bomen. Als lokale Amersfoortse groep van de christelijke natuurbeweging A Rocha hadden we op deze plek een hagenpreek georganiseerd. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was de spreker.

Segers vertelde eerlijk over zijn streven om duurzaam te leven. Hij meende dat hij best een beperkte ecologische voetafdruk had. Totdat hij online invulde hoe het met zijn energieverbruik en aanverwante zaken zat. Toen bleek het toch vies tegen te vallen. Als iedereen op dit niveau leefde, had je feitelijk twee aardes nodig om in alles te voorzien.

'Lastig en herkenbaar: dat je graag duurzaam wilt leven en tegelijk moet constateren dat het niet (voldoende) lukt.'

Lastig en herkenbaar: dat je graag duurzaam wilt leven en tegelijk moet constateren dat het niet (voldoende) lukt. Hoe ga je daarmee om? Je zou je schouders kunnen ophalen en zeggen: laat ook maar, het is onhaalbaar. Je zou makkelijk cynisch kunnen worden. Of je verschuilen achter het systeem waarin we allemaal gevangen zijn. Je kunt toch niet in een hutje op de hei gaan wonen? Je zou naar de overheid kunnen wijzen. Of naar het bedrijfsleven. Als christen zou je ook nog kunnen zeggen: God maakt deze wereld later wel nieuw. Daar mogen we op wachten.

Segers koos een andere weg. Hij hield ons een Bijbels verhaal voor. Van dat jongetje, met zijn vijf broden en twee vissen. Het was zijn eigen initiatief om wat eten mee te nemen. Hij nam verantwoordelijkheid voor zijn eigen deel. Kennelijk was hij een uitzondering: alle anderen hadden niets meer. En kijk eens wat Jezus met dat beetje voedsel kon: Hij voedde er duizenden mensen mee.

Christenen zijn mensen van hoop. Maar die hoop is niet alleen iets voor later. Het is er voor nu, was de boodschap van Segers. Onze uitdaging is die concrete hoop te verbinden met ons leven met Gods schepping. ‘Als wij kleine stappen zetten en zorgzamer gaan leven met de aarde, is dat van waarde. God kan daar iets groots van maken.’ Mooi!

'Geloof jij dat ook?'

Deze blog is geschreven door: Embert Messelink, directeur A Rocha