Herfstrecept

Het is herfst, het is je vast niet ontgaan. Persoonlijk mijn lievelings jaargetijde, vooral de zonnige dagen en nu het verkleurde blad nog aan de bomen zit. Prachtig! Ben je al naar buiten geweest? Wij doken onlangs met de familie het bos in en hadden een 'eenvoudig' feest in herfstsferen. Hoe simpel het kan zijn lees je in de blog.

Tijd voor de familie. Voor je het weet, zitten alle vrije dagen vol en tref je elkaar nauwelijks. Nu hebben wij ook een behoorlijke ris neefjes en nichtjes en als broers en zussen is het ook leuk om elkaar te ontmoeten. Dit kan centraal in het land en de laatste zaterdag van oktober spraken we af. 

Zoals dat bij ons gaat, maken we er een feest van. Het was prachtig weer om buiten te zijn en alles was gezellig aangekleed. Een harig kleed hier, pompoen daar en paddenstoelensoep op het menu. 
Zodra we compleet waren, liepen we het bos in met de hele club. 

Suikertante had voor de oudere kinderen eierdozen voor een soort herfstbingo; 10 herfstschatten om te verzamelen. De kinderen holden vooruit en tegen de tijd dat we een mooie plek hadden gevonden voor de hut, waren de dozen al vol. 
Een hut dus. Regel één; geen levende materialen, alleen dode takken. De kinderen hielpen, want de volwassenen vonden het minstens zo leuk. Niet alle volwassenen overigens, er zijn altijd beste stuurlui op een boomstronk vanaf de zijlijn voor aanwijzingen. 

"Het recept voor de plaatkoek deel ik hier nog even."

En uiteraard maakt het gesleep niet alleen je kapsel in de war, maar ook hongerig. Gelukkig hebben we ook baby's in wagens en die wagens blijken weer goed te functioneren als boodschappenkarretejes. Drinken en lekkere plaatkoeken. We namen pauze, harkten de moestuin nog wat aan en er werd geposeerd voor een groepsfoto en toen was het tijd om naar de thuisbasis te gaan. 
De rest van het programma zal ik kort houden; lekker eten, gezelligheid rondom de vuurschaal en zelf broodjes bakken. Het recept voor de plaatkoek deel ik hier nog even. 

"Het plastic folie en de pakjes drinken hadden natuurlijk vervangen kunnen worden..."

Dit heb je nodig
 • 200 gram havermout
 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • 300 gram bruine basterdsuiker
 • 350 gram roomboter
 • 6 friszure appels
 • 2 theelepels kaneel
 • Eetlepel citroensap
En zo doe je het
 1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes of partjes. Meng de appelpartjes met het kaneel, het citroensap en twee eetlepels suiker.
 2. Bekleed een bakplaat van 30×40 cm met bakpapier en warm de oven voor op 180 graden.
 3. Neem een kom en meng de havermout, het zelfrijzend bakmeel en de bruine basterdsuiker door elkaar. Smelt de boter in de magnetron en mix dit door het mengsel tot er een plakkerig, kruimelig deeg ontstaat.
 4. Beleg de bakplaat met ongeveer twee derde van het havermoutmengsel en druk het stevig aan op de bakplaat. Verdeel hier de appelpartjes over en kruimel het overige havermoutmengsel erover heen.
 5. Zet de appelplaatkoek nu 40 á 45 minuten in de oven et voilà: een heerlijke appelplaatkoek.

TIP: serveer met een bolletje ijs en je hebt een easy, ideaal toetje voor veel personen.


(Recept van zoetrecepten.nl)

We blijven natuurlijk wel kritisch denken, want het plastic folie en de pakjes drinken hadden natuurlijk vervangen kunnen worden door een doek of tas die je kunt wassen en bidons. Volgende keer dan maar. De rest is natuurlijk fantastisch. Samen zijn, de natuur in, bewegen en veel zelfgemaakte dingen. Niet overdreven, ik vind de een dagje uit leuk en met stip dit soort doe-het-zelf-activiteiten bovenaan. De kinderen vielen 's avonds dan ook moe en tevreden in slaap.

Heb jij een lekker recept of ander duurzaam zelfmaak-idee? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman,

 eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!