Goed nieuws uit Congo

22 september 2021

Hoe gaat het met ons project? In februari schreven we al over wat SamSam doet in Congo. We ontvingen goed nieuws en delen graag hoe we verschil maakten in afgelopen periode, Mark en Corine Godeschalk zijn aan het woord;

“Het ziekenhuis van Lolwa, in het tropisch regenwoud van Congo, heeft zojuist de eerste COVID-19 golf achter de rug. Ruim anderhalf jaar na het uitbreken van de pandemie, zagen we hier voor het eerst veel patiënten met milde klachten, maar ook met ernstige symptomen. We hebben meerdere patiënten opgenomen, omdat ze ernstig benauwd waren en zuurstof nodig hadden. Een jaar geleden hadden we dan voortdurend de diesel-generator moeten laten draaien en was een fors deel van het ziekenhuisbudget verdwenen in het aanschaffen van de brandstof. Maar nu is het heel anders! Sinds de aanschaf van het solar systeem met hulp van SamSam hebben we dagelijks 24 uur stabiele elektriciteit.”


“Hiermee kunnen we (op zonnige dagen) zeker twee zuurstofapparaten gebruiken. Om maar niet te spreken van alle andere mogelijkheden die dit ons biedt. En als het nodig is kunnen we op bewolkte dagen de duurzame lithiumbatterijen enkele uren opladen met het aggregaat. Het ziekenhuis van Lolwa is hierdoor een van de weinige ziekenhuizen uit de regio met een stabiele bron van energie, want vaste stroom is er vrijwel niet. Met hulp van SamSam hebben dus alleen al in de afgelopen tijd het leven van meerdere patiënten kunnen redden. En met deze investering kunnen we nog jaren vooruit!”

Meer weten van het project van Mark en Corine? U kunt hen volgen op verschillende manieren. Op de site van de GZB bijvoorbeeld en vooral op hun blog. In de laatste blog ‘ademnood‘ schrijf Corine over haar worstelingen rondom het toedienen van zuurstof bij Covid-19 patiënten. Hier een fragment;

“”Maar het grootste verschil met Nederland werd ook zichtbaar: zuurstof. We prijzen ons gelukkig met een stabiel zonne-energiesysteem sinds begin dit jaar. Dus we kunnen apparaten gebruiken die zuurstof kunnen halen uit de lucht (zuurstofconcentrators). Veel ziekenhuizen in de regio hebben geen zuurstofconcentrators en anders hebben ze geen stabiele bron van energie om die concentrators te kunnen draaien. Zo kwamen er twee COVID-19 patiënten met ernstige zuurstofbehoefte van een ziekenhuis op 250 km afstand naar Lolwa! Maar toch is ons zonne-systeem ook beperkt. We zitten in het regenseizoen en niet alle dagen zijn even zonnig. Als we vier concentrators 24/7 draaien, moeten we in de avond en nacht sowieso meerdere uren een aggregaat aan zetten om extra energie te leveren. Dat kost brandstof. En een van de concentrators ging kapot. Wat doe je als je eigenlijk vier patiënten zuurstof wilt geven en je maar drie apparaten hebt? Of vijf of zes patiënten, want naast COVID-19 zijn er ook nog andere patiënten die zuurstof nodig hebben. Ik heb zelden zulke moeilijke beslissingen moeten maken. Soms betekende het dat ik de zuurstof weghaalde bij een patiënt die gelukkig al aan het opknappen was (maar in Nederland nog wel een paar dagen langzaam in zuurstof afgebouwd zou worden). Soms betekende dit dat ik een patiënt van de zuurstof afhaalde, omdat ik dacht dat een ander meer kans van overleven had. Vreselijk moeilijk.”

Verder kunt u op op instagram en facebook op de hoogte blijven en meeleven. Door u aan te sluiten bij SamSam, steunt u dit project, doet u mee?