Goed nieuws

25 november 2019

‘De aarde staat in brand,’ en ‘We zijn de laatste generatie die nog iets kan doen.’ Dat zijn geen opbeurende teksten. Er is tegenwoordig veel aandacht voor het klimaat en er zijn ook veel zorgelijke ontwikkelingen te melden. Maar vandaag even een rondje goed nieuws; mooie initiatieven en groene ontwikkelingen. 

Zo vind ik zelf The Ocean Cleanup een fantastisch voorbeeld van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Waar het idee van een individu uitgroeit tot een oplossing wereldwijd. Naast the Great Pacific Garbage Patch voor het vangen van plastic op de oceaan is er nu ook de Interceptor voor de rivieren die stromen naar de oceaan. 
Wanneer je de bergen plastic in hun promo-filmpjes ziet, wordt je niet vrolijk. Maar hoe mooi is het dat daar nu iets aan gedaan wordt! Het geeft weer hoop richting de toekomst en bewijst dat inspanning loont.

Je hoeft  overigens niet zo’n enorme boot te hebben of woeste plannen. Ik zie regelmatig wandelaars afval oprapen en mee nemen om het op de juiste manier weg te gooien. En bij steeds meer bedrijven merk je dat ze ook afval of in ieder geval het plastic proberen uit te bannen. Geen plastic tasjes meer, geen plastic roerstaafjes, maar alternatieven als hout. Rietjes verdwijnen en bij een aantal winkels krijg je korting bij het meenemen van je eigen beker voor koffie. 
Onlangs was een kennis in New York geweest en hij had zich verbaasd over de schone straten. Dat kan hier toch ook, dacht ik zo.

“Vintage is hip, brocante werd een woonstijl en tweedehands koopjes scoren lijkt een sport.”

Tegenwoordig is tweedehands kopen en verkopen heel gewoon. Marktplaats, kringloopwinkels en facebookpagina’s – we geven weer een tweede leven aan meubels, kleding of andere dingen. Vintage is hip, brocante werd een woonstijl en tweedehands koopjes scoren lijkt een sport. 
Niet langer is de kringloop een plaats voor als je wat minder te besteden hebt, het past bij de lifestyle van duurzaam leven. 

“Al is het alleen al omdat we – Hollanders die we zijn – dan ook bezuinigen.”

Er zijn vele initiatieven die het nieuws niet halen. De meeste veranderingen vinden plaats in je keuken of badkamer, bij wijze van spreken. Andere schoonmaakmiddelen, geen plastic flacons meer en gerafelde washandjes die je omtoverde tot schijfjes om je make up te verwijderen… Je afval scheiden is natuurlijk al jaren niet meer dan gewoon.
Gelukkig zijn er ook steeds meer winkels die producten verkopen die helpen bij de groene lifestyle. Zonnepanelen, groene daken, trui aan en de verwarming een tandje lager… Dat zijn geen krantenkoppen, maar voor steeds meer inwoners realiteit (Al is het alleen al omdat we – Hollanders die we zijn – dan ook bezuinigen.)
De jonge generatie groeit op met de wetenschap dat er iets moet veranderen en wie weet is het dan straks allemaal niet meer dan gewoon. Ik word blij van de bewustwording die ook op school vorm krijgt in het onderwijs.

We kunnen kijken naar wat allemaal nog moet, maar ook naar wat al goed gaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Laten we dit soort goede dingen ook maar blijven benoemen en positief denken en doen. Daar krijg je (groene) energie van.

Heb jij in het klein of in het groot goed nieuws? Deel het met #ikbensam en wij delen het verder! 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.