Van vleeseter naar flexitariër

11 februari 2020

Van vleeseter naar flexitariër. Jaren geleden zijn we begonnen om beetje bij beetje duurzamer te leven. Minder vlees eten hoort daar ook bij, want vlees heeft een hoge milieubelasting door het land, water en voer dat het vee nodig heeft. 

Het allereerste begin was nog niet zo moeilijk. Ik begon langzaam een steeds kleinere hoeveelheid vlees per gerecht te gebruiken. De tweede stap was de ‘prutjes’ maaltijden vegetarisch maken: lasagne, nasi, chili etc. Door wat extra groente erin te doen en er wat cassave kroepoek, noten of eieren bij te eten, misten we het vlees eigenlijk niet.

”Ik moest nieuwe recepten vinden om vaker vegetarisch te kunnen eten.”

De stap daarna was iets moeilijker. Ik moest nieuwe recepten vinden om vaker vegetarisch te kunnen eten. Tijdens een Vastentijd (40 dagen voor Pasen) besloten we alleen maar vegetarisch te eten. Toen moest ik wel nieuwe recepten zoeken én uitproberen. Na deze uitdaging zijn we aanzienlijk minder vlees gaan eten, omdat we goede alternatieve gerechten hadden.

”Marineren’ is hierbij het magische woord.”

De volgende stap hebben we lang uitgesteld. Zowel mijn man als ik hadden uit onze studententijd slechte ervaringen met tofu, tempé en falafel. Uiteindelijk hebben we toch de stap gewaagd. Met tips van vrienden die meer vertrouwd waren met deze producten, zijn we dit gaan proberen. En met succes. Ondertussen komen gerookte tofu, gemarineerde tempé (bijv. met shoarmakruiden) en zelfgemaakte falafel geregeld bij ons op tafel. ‘Marineren’ is hierbij het magische woord.

De voedingsindustrie heeft ook niet stil gezeten. Toen we net begonnen minder vlees te eten, was er weinig keus in de supermarkt en was het zelden smaakvol. Nu is de keuze groot, qua smaak en hoeveel ze vlees proberen te imiteren. We letten erop dat er niet teveel zout in zit (minder dan 450 milligram natrium per 100 gram), maar wel (toegevoegd) ijzer en vitamine B12.

Ben jij klaar voor jouw volgende stap? Check het voedingscentrum voor tips hoe je gezond kan eten als flexitariër, vegetariër of veganist.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!