Eten is om op te eten

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Onnodig voedsel weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Eten is om op te eten! Omdat het steeds om kleine beetjes gaat kun je voedselverspilling snel onderschatten. De kleine en grote beetjes tellen op tot gemiddeld 50 kilo weggegooid goed voedsel per persoon per jaar. Dat komt neer op 150 euro weggooien. Je kunt meer besparen dan je denkt!

Zo'n 14 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Huishoudens samen verspillen zo bijna 100.000 vuilniswagens (of bijna 20.000 grote vrachtwagens) vol goed voedsel!

We hebben het dan nog niet eens over de voedselproductie wereldwijd. Ongeveer een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt gaat verloren. Daaronder valt alle verlies dat plaatsvindt van productie tot en met aankoop door de consument. Een groot deel van deze verliezen wordt gelukkig nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer.

'Ongeveer een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt gaat verloren.'

De oorzaken van de verspilling zijn erg verschillend: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel gekookt of gewoon niet lekker. Op dit moment is er een nieuwe sensor in ontwikkeling die op een voedselverpakking aangeeft of een product nog geschikt is voor consumptie. Door de sensor te plaatsen op voedselverpakkingen kan het de voedselkwaliteit in de gaten houden en verspilling tegengaan.

Het zal nog zeker vijf jaar duren voordat de sensor daadwerkelijk op de markt komt. Maar je ergens van bewust worden is al een stap in de goede richting! Kies jij vanaf nu ook voor bewuster omgaan met voedsel?

Bron: milieucentraal.nl, nudge.nl