Besparen met slimme lantaarnpalen

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Terwijl zijn vliegtuig Schiphol naderde, zag Chintan Shah al die straatverlichting langs een dicht netwerk van bijna verlaten straten. Dat moet toch slimmer kunnen, dacht hij. Hij ontwierp een bewegingssensor voor straatlantaarns.

Alleen al in Europa branden er elke nacht maar liefst 91 miljoen straatlantaarns. Samen zorgen ze voor een elektriciteitsrekening van meer dan 10 miljard euro. De bijbehorende CO2-uitstoot bedraagt meer dan 40 miljoen ton per jaar. “Dit staat gelijk aan 20 miljoen auto’s,” vertelt Chah.

'Alleen al in Europa branden er elke nacht maar liefst 91 miljoen straatlantaarns.'

Door een bewegingssensor en een draadloze verbinding met de lantaarnpalen, ’weet’ de straatverlichting of er meer of minder licht nodig is. Slimme sensors stellen vast wanneer er voetgangers, fietsers of automobilisten naderen. Op dat moment brandt de verlichting voluit. Weggebruikers zijn zo altijd omringd door een veilige cirkel van licht. Als er niemand in de buurt is, wordt de verlichting gedimd. De straatverlichting 'reist' als het ware met de weggebruiker mee. Het resultaat: een besparing op het energieverbruik tot wel 80%.

Bron: trouw.nl, energieoverheid.nl, tudelft.nl