Eén dag als vuilnisvrouw

Oudjaar is nog niet in zicht en toch hebben we op 1 augustus alle natuurlijke hulpbronnen verbruikt die de aarde in 1 jaar kan aanmaken. Met andere woorden: we putten de aarde uit. Deze dag noemen we Earth Overshoot Day en valt steeds vroeger in het jaar. In de jaren ‘80 viel het nog in december. Dertig jaar later valt het 4 maanden eerder!

"Hoe kan het dat we zoveel meer verbruiken dan de aarde aan kan maken?"

Hoe kan het dat we zoveel meer verbruiken dan de aarde aan kan maken? Dat heeft met onze levensstijl te maken. Onze ecologische voetafdruk is veel te groot. Een deel van onze voetafdruk komt simpelweg door in Nederland te wonen. We dragen allemaal een stukje voetafdruk van de overheid, de supermarkten, ziekenhuizen en scholen.

"Bestel je artikelen uit het buitenland of koop je bij lokale producenten?"

De rest hebben we zelf in de hand. Welk energielabel heeft je huis? Eet je vlees of ben je veganist? Ga je met het vliegtuig op vakantie of met de fiets? Bestel je artikelen uit het buitenland of koop je bij lokale producenten?

earth-overshoot-day

Earth Overshoot Day is een goede dag om je bewust te worden van je ecologische voetafdruk. Op de website van Earth Overshoot Day staan een paar tips wat je die dag kan doen. Er zitten zoveel leuke bij, dat ik bijna niet kan kiezen. Toch springt er één uit. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb.

"Ik ga voor één dag mijn afval verzamelen en de hele dag dat afval bij me dragen."

Ik ga voor één dag mijn afval verzamelen en de hele dag dat afval bij me dragen. Aan het einde van de dag kijk ik hoeveel en welk afval ik verzameld heb en wat ik kan veranderen. Dit zou wel eens een erg confronterende opdracht kunnen zijn.

Welke opdracht spreekt jou het meeste aan? Ben je bereid om daar mee aan de slag te gaan? Samen kunnen we de datum verder naar achteren schuiven. Deel je ervaringen met de hashtag #movethedate.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.