Duurzame kleding

Als ik een nieuwe spijkerbroek ging kopen, keek ik meestal op het etiket voor de maat en de prijs. Tot een paar jaar geleden was dat voor mij voldoende informatie om wel of niet tot aankoop over te gaan. Nu denk ik daar anders over.

We kennen allemaal de verhalen over de wantoestanden in de kledingindustrie. Maar wat ik me niet zo realiseerde was wat er allemaal nodig is voor de productie van bijvoorbeeld een spijkerbroek. 

duurzaam-informatie-kleding-etiket

Om een eerlijke keus te maken zou het heel verhelderend zijn als op het kledingetiket zou staan:

Voor deze spijkerbroek is gebruikt:

  • 000 liter water (met name voor de katoenteelt)
  • 10 m2 landbouwgrond
  • kunstmest en bestrijdingsmiddelen
  • fossiele brandstof (transport, teelt)
  • verf- en bleekmiddelen
  • x uren arbeid
  • 32 kg CO2uitstoot

"Van het water dat nodig is om een spijkerbroek te maken, kun je ook 240 keer douchen."

Met deze wetenschap ga ik nu heel anders met kleding om. Ik kocht al niet elk seizoen iets nieuws, maar nu doe ik dat bewust nog veel minder. Minder kopen levert toch de meeste (milieu)winst op. Van het water dat nodig is om een spijkerbroek te maken kun je ook 240 keer douchen (5 minuten per keer).

duurzaam-milieu-bewust-kleding

Ik heb me voorgenomen dat als ik echt iets nieuws wil dit van biologische katoen of wol moet zijn, die dan meestal ook nog fair trade is. Maar ja, deze kleding is vaak wel prijzig. Je betaalt dan wel een eerlijke prijs en de kleding en de mensen zijn het zeker waard, maar niet voor iedereen weggelegd. Dat is ook de reden waarom ik niet zoveel nieuwe kleding koop.

"Als ik meer nodig heb, dan ga ik voor tweedehands, goed voor het milieu en je portemonnee."

Als ik meer nodig heb, dan ga ik voor tweedehands, goed voor het milieu en je portemonnee. Bij ons in het dorp is een 1 euro winkel. Alle ingebrachte kleding wordt gedoneerd en voor 1 euro verkocht. Je vindt er soms de leukste dingen. Mijn dochter gebruikt de 1 euro winkel als een soort kleding bibliotheek. Bij u in de buurt is ook vast wel een kringloopwinkel of ander initiatief met tweedehandskleding te vinden.

"Een eigengemaakt zomerjurkje van zulke mooie stof draag je met een goed gevoel."

Verder vind ik het leuk om zelf kleding te maken. Daarvoor bestel ik biologische stof bij www.purecoverz.nl. Dat wil zeggen dat bij de teelt vruchtwisseling wordt toegepast (goed voor een gezonde bodem en voorkomt ziekten en plagen) en geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bij de productie van de stoffen gebruiken ze veilige alternatieven voor het verven en bewerken, wordt het afvalwater recycled en werken de boeren en fabrieksmedewerkers onder betere omstandigheden. Een eigengemaakt zomerjurkje van zulke mooie stof draag je met een goed gevoel.

Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens- Hulscher, oprichtster van Groen Geloven.