Duurzaam wonen - Thirza

Ook Thirza reageerde op onze oproep om duurzame woon-inspiratie te delen. “We willen minder spullen en meer herinneringen,’ schreef ze. En; ‘We ontdekken graag wat de schepping ons te bieden heeft, dat is onze passie.’ Het bracht me op een zonnige dag in Zuid-Holland, in het plaatsje Hornaar. Benieuwd wat ze te delen heeft? Lees snel verder.

Ik rijd een woonwijk binnen. Heel eerlijk is dat niet meteen wat ik in gedachte had bij ‘natuurlijk leven’, zoals Thirza me had gemaild. Dat dit een bekrompen gedachte is, blijkt al snel. Binnen stralen de woonkamer en aansluitende keuken rust én sfeer uit. De kookboeken verraden de voorliefde voor gezond koken en eten en de tuin blijkt een grote verrassing.
Nog niet zo lang geleden kochten Thirza en haar man deze woning. De tuin was daarin een belangrijke factor. De keuze voor een energieleverancier viel op SamSam. Ook wilden ze graag niet aan de top van hun hypotheek gaan zitten, zodat ze meer samen konden zijn met de kinderen. En zo namen ze hun intrek in dit huis en vooral de tuin. Een heel groene tuin.

Het uitzicht is heerlijk, je kijkt zo weg over de weilanden. Enkele jaren geleden was er de mogelijkheid om een strook weiland – tussen twee slootjes – bij te kopen. Het hele rijtje heeft daar gehoor aan gegeven en nu heeft de tuin er dus een prettig stuk grond bij, te bereiken met een bruggetje.
Met dit uitzicht kletsen we samen over de verandering die stukje bij beetje plaatsvond in het gezin. Van het één kwam het ander. Duurzaam leven doe je niet van de ene op de andere dag. Duurzaam leven is ook meer dan alleen zonnepanelen aanschaffen of letten op het gebruik van water. Het zit hem ook in samen leven – iets waar ze bewust meer tijd voor vrijmaken – anders eten en veel de natuur in trekken.

"Door te lezen en ook bewust de natuur in te trekken worden we ons steeds meer bewust van de kracht in de schepping én onze verantwoordelijkheid als mens."

Een van de dingen die op het moment haar bezigheid – onder andere voor haar studie – is de noodzaak van water en de enorme rijkdom daarvan. Zowel voor land als mens. ‘De sloten stonden hier vorig jaar niet zo vol als nu,’ vertelt Thirza me. Conclusie; door te lezen en ook bewust de natuur in te trekken worden we ons steeds meer bewust van de kracht in de schepping én onze verantwoordelijkheid als mens. Die gedachte kunnen we in ieder geval ook weer doorgeven.

"De één verkoopt groenten uit eigen tuin, de ouders van een vriendje van de kinderen maken zelf kaas."

Hoe zit het eigenlijk met de omgeving? Vaak wordt er toch snel flauw gedaan over dat geitenwollensokken-gedoe. Wijk je een keer af van waar je voor staat, dan wordt er snel wat van gevonden.
Thirza trekt zich er niet zoveel van aan. En gaat ook niet heel betweterig het gesprek aan met vrienden en familie. ‘Ik doe het gewoon, samen met mijn man, de kinderen groeien hier in op. En dan komen er vanzelf vragen of je ontmoet anderen die het overnemen. Het is fijn als je in een gesprek elkaar kunt inspireren.’

In de buurt heeft Thirza leuke contacten. Zo doet ze bewust boodschappen op de bakfiets. En dan niet (alleen) naar de supermarkt. Ze fiets graag een rondje door de buurt, langs boerderijen. De één verkoopt groenten uit eigen tuin, de ouders van een vriendje van de kinderen maken zelf kaas. Het is gewoon een fijn uitje. Daarbij is het prettig om op die manier bewust te kunnen leven, met hulp van elkaar. Want afgezien van enkele kruiden in een bak, heeft Thirza (nog) geen moestuin. Wel zoveel mogelijk groen en bloemen, tot aan bakken aan de schutting toe. En kippen. Heel schattige.

De jongste vindt dat ook, Thirza vertelt me dat hij graag ‘rommelt’ in het hok. De kinderen nemen ze graag mee in hun ‘ontdekkingsreis’ in het land van duurzaamheid. De prachtige foto boven de bank getuigt daarvan. Een vakantie in het verre noorden, een natuurcamping – meer geluk dan wijsheid dat ze die troffen – en niet zoveel om je mee te vermaken. Of misschien juist wel. De natuur. Iets wat ook in de tuin te zien is. Hier en daar wat speelgoed, een trampoline… zoveel hebben ze niet nodig. 'Samen fijne dingen te doen in de kalmerende invloed in de natuur. Daar heb je meer aan, dan aan spullen.' 
Niet alleen duurzaam, maar ook goed voor het samenzijn en de ontwikkeling.

Het is tijd om op te stappen. Ik loop langs de bakfiets de tuin uit. (ook zo’n ding om een blog aan te wijden). Thirza zwaait me vriendelijk uit, maar onze aandacht wordt getrokken door twee ooievaars. Op de daken, midden in een woonwijk. Hoe kon ik denken dat je niet dicht in de natuur kunt staan op deze plek? We maken beide foto’s en dan kletsen we weer verder over het plantsoen (we komen echt tijd te kort voor al de verhalen en inzichten) waar een uitgezaaide ‘verbena bonariensis’ staat, aan komen waaien uit Thirza’s tuin en een mooie illustratie van hoe je met een kleine bijdrage iets kunt betekenen voor je omgeving.

Dan zeggen we elkaar echt gedag. Gelukkig kun je Thirza volgen op instagram, waar ze ook veel deelt over haar opleiding tot natuurgeneeskundig therapeut.

Heb jij ook wat te delen? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!