Duurzaam wonen - Sanneke

Onlangs deden we in de blog en de nieuwsbrief een oproep om jouw duurzame wooninspiratie te delen. Mijn vriendin Sanneke reageerde ook en nodigde me uit voor een bakje koffie - met een zelfgemaakte Madeleine koekje - en we liepen een rondje door het huis. Vandaag deel ik haar duurzame ideeën. Met lekker veel foto's.

Bij binnenkomst ben ik zo vrij om meteen een paar beelden te schieten, terwijl ze koffie zet. In de oude boerderij zijn veel dingen in stijl uitgezocht. 'Uren zoekwerk,' vertelt Sanneke. De tegels uit de keuken komen bijvoorbeeld niet uit de winkel, maar zijn tweedehands. En waar ook wat uren in zitten, is de muur. Stucwerk van leem, zelf gedaan. Zoals zo veel in huis.  

 Dat leemstuc blijkt ideaal te zijn. Je kunt het zelf aanbrengen, maar is ook makkelijk te herstellen als er hier of daar wat afbrokkelt. Nat maken en je 'plakt' het zo weer dicht. Zo is het aanbrengen zelf ook makkelijk. Normaal kun je niet zomaar stoppen bij het aanbrengen van stucwerk, bij leemstuc kun je gerust tussendoor een bakje koffie drinken of de telefoon opnemen. En - daar zijn we tenslotte voor - leemstuc is een natuurlijk materiaal en dus duurzaam. Leemstuc is gemaakt van leem, zand en water. Daarnaast heeft het vocht- en warmteregulerende eigenschappen en is het onbrandbaar. De kleur is ook aan te passen, dus denk bij leem niet alleen aan de 'gele' kleur, maar zoals in de keuken bij Sanneke aan een lichtere tint bijvoorbeeld.


Na een heerlijke bak koffie lopen we door het huis. We beginnen in de woonkamer. Sanneke en haar man hadden de keuze zelf alles in te delen en bedachten de open overloop boven de speelhoek. Waar je ook kijkt, overal zijn tweedehands meubels en lampen te zien. Niet alles is meteen nieuw aangeschaft na de verbouwing, maar langzaam aan groeide het interieur.
Wanneer je nog niet hebt gewoond en geleefd in een huis, kun je eigenlijk niet goed bedenken op welke plekken je licht nodig hebt. Zo voorkom je een miskoop. 

Wat ook opvalt is de enorme kachel - dit keer wel in de originele leemkleur. Sanneke kookt en stookt op hout, zo blijkt. Een paar uur stoken is voldoende en door middel van het speciale systeem vindt er een optimale verbranding plaats. Ook straalt de kachel een aangename warmte uit, nog lang nadat er is gestookt. Je kunt je er niet aan branden, maar juist een gezellig plekje creëren. En zowel de oven in de keuken als de kachel in de kamer zijn prachtige blikvangers.
"Kijk, daar worden we blij van."

Boven valt meteen de wand op. Behangen met landkaarten en plattegronden van landen en steden waar Sanneke en haar man zijn geweest. Wat een leuk idee!
Daarnaast valt mijn oog op de vloer van Marmoleum. Geheel CO2 neutraal en draagt daarmee niet bij aan de klimaatverandering. Het is zelfs de eerste CO2 neutrale vloer ter wereld. Dit zit ‘m vooral in de grondstoffen van marmoleum, dit product is voor 97% gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen, zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. Van deze grondstoffen is 43% gerecycled en daarnaast volledig biologisch afbreekbaar. Ook worden de vloeren gemaakt in fabrieken die draaien op 100% groene energie. De vloer voelt ook nog eens heel prettig aan en is bestand tegen een stootje.Kijk, daar worden we blij van. 

In de badkamer vertelt Sanneke me dat ze langzaam aan over gaat van flacons naar 'zeepblokken'. Het is nog even zoeken welke het beste past bij een gevoelige huid en welke lekker ruikt natuurlijk. 
Hier een daar pronkt een mooie kringloopvondst of een voorwerp van een markt die ze bezochten in de vakantie. Ik zou haast zeggen; de rest is marktplaats en zelf gemaakt. Sanneke is duidelijk een succesvolle jager, wat betreft pareltjes. En zo blijkt maar weer dat het heel mooi kan zijn. Eigenlijk nog leuker, omdat het gevoel van overwinning groter is als je na drie kwartier eindelijk een geschikt nachtkastje vindt. 

Duurzaam leven blijkt een manier van leven. Het is niet zomaar een keus die je maakt en van de ene op de andere dag toe past. Duurzaam leven is zoeken naar de beste oplossing en de tijd nemen. Niet zomaar een lampje uit de schappen rukken, maar het geduld opbrengen om iets leuks en goeds te vinden. En waar sommige duurzame keuzes duur uit zullen vallen, kun je dat weer oplossen door zelf dingen te maken. Het is Sanneke goed gelukt!

Woon jij ook duurzaam? Heb jij een bespaar-tip of een briljante groene keuze? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!