Duurzaam wonen

Gekozen voor duurzaam isolatiemateriaal? Is zo'n beetje alles in huis tweedehands of ben je begonnen met ontspullen? Stoken jullie misschien duurzaam of heb jij dé tips voor een tuinontwerp waarin je bewust na hebt gedacht over een bijdrage aan een betere, natuurlijke omgeving? SamSam hoort graag van je!

Het is een typische maandag hier. Opruimen en schoonmaken. Ik weet niet wat hier in het weekend gebeurt, maar op huishoudelijk vlak vrij weinig, dus hoog tijd om even weer orde te scheppen. Een van mijn favoriete quotes blijft toch; "Ik heb mijn hart gelucht, mijn hoofd geleegd en en passant mijn huis geveegd." Het lijkt haast therapeutisch om op te ruimen, weg te gooien en niet op elk horizontaal oppervlak iets te hebben liggen. 

duurzaam-huishoudelijk-vlag

Een minimalist zal ik niet worden, daarvoor ben ik een te groot verzamelaar. Maar regelmatig ga ik tegenwoordig met een kritische blik door mijn huis. Wat gebruik ik nou echt en wat staat er nou maar te staan (en vies te worden)? Een kruk op een onhandig plekje achter onze slaapkamerdeur, waar elke week al het stof zich verzamelt. Wel een leuke kringloopvondst, net als het bureau met acht enorm diepe lades (voor nog meer spullen.) Tsja, als je dan over tweedehands begint... onze eetkamerstoelen, van die geinige cocktailstoeltjes, het vloerkleed, de piano, de commode en al de kinderbedden... Zoveel spullen zijn nog een tweede leven waard! 
Waar je op moet letten is dat je onder het mom van 'tweedehands en goedkoop' niet nog allerlei spullen in huis haalt.

"... Zoveel spullen zijn nog een tweede leven waard!"

Wat niet tweedehands is, heeft mijn man gemaakt. Slechts een klein deel is gekocht. Mijn man is timmerman en maakte een mooie kast, de eetkamertafel en de keukentafel (die vaak model staat voor mijn foto's) en de kledingkast van de kinderen. Met als één van de toppers toch wel de 'hobbelleeuw' voor de eerste verjaardag van onze zoon. Loodzwaar, gemaakt van een oude eiken tafel, ook weer uit de kringloop. Fijn is dat. En duurzaam. 
Zowel de kringloopmeubels als de zelfgemaakte meubels zijn niet ingescheept vanuit verre landen, bijvoorbeeld. Het (eiken)hout komt uit Nederland en die meubels zijn dus ook eerlijk gemaakt. Destijds heb ik die keuze niet daarop gebaseerd, maar ik ben er nu wel blij mee. 

tweedehands-hobbelleeuw

"Gelukkig is dat niet meer zo'n afknapper... eerder iets om trots op te zijn."

Hoe zit dat bij jou? Maakt het uit waar jouw meubels vandaan komen? En hoe kijk je tegen tweedehands aan? Gelukkig is dat niet meer zo'n 'afknapper' om mee aan te komen. Eerder iets om trots op te zijn ('Wat ik nu toch vond in de kringloop...') Er is tegenwoordig echt markt voor. En dat is goed, want helaas is er ook nog steeds markt voor 'meer' en 'goedkoop'. Wie herkent zich niet in de grap over die ene winkel waar je naar toe gaat voor twee dingen en waar je uit komt met een kar vol?
Ik beleef de laatste tijd eerlijk gezegd veel meer lol aan een decoratie die ik vond in de tuin of in het bos. Zo maakte de man met de oudste een kaarsenhouder van een tak uit het bos en sieren op dit moment half vergane blaadjes en een oud vogelnestje onze keukentafel.  

duurzaam-keukentafel

Maar goed, niet alleen wat betreft meubels, maar ook in de keuze voor weinig energieverbruik, zonnepanelen op het dak, een bijenhotel in de tuin of het uitbannen van bepaalde apparaten kun je duurzaam wonen. En SamSam is daar benieuwd naar!
In de toekomst willen we klanten en lezers in het zonnetje zetten in blogs over duurzaam wonen. Lijkt het je leuk om anderen te inspireren? Welke keuzes maakte jij in huis? Laat het ons weten met de hashtags #ikbensam of stuur ons een berichtje. En wie weet sta jij hier een keer te shinen met je slow coffee-maker, speksteenkachel, zelfgemaakt speelgoedkeukentje of gordijnen van resten stof.

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!