Duurzaam ondernemen – welkom bij de Werkbij

3 oktober 2020

Het was middernacht toen ik thuis kwam. Hartverwarmend; een bezoek aan imkerij de Werkbij aan de Gatherweg in Vaassen. Ik kwam voor een verhaal over bijen en honing, we spraken uiteindelijk over veel meer dan dat. Vriendelijkheid, herbergzaamheid, gezondheid, onderwijs, het leven in en leren van de schepping en de wonderlijke loop en Leiding in het leven.

Het waait en daar houden de bijen niet van. Maar toch bekijken we de kasten even van binnen. Lieke leidt  me enthousiast rond in de tuin vol biodiversiteit, zolang het nog licht is. Daarna deelt vader Kees Verrips informatie én wijze lessen, aangevuld door zijn vrouw Jannitha en dochters onder het genot van een kop thee, terwijl de regen tegen de ramen van de winkel slaat. Hartelijk welkom bij de Werkbij.


Eerst het verhaal; wil je de volledige versie horen en de passie ervaren, dan raad ik je zélf een bezoek aan de winkel te brengen. Ik doe een poging alles in een samenvatting te vangen;

Bijen hield Kees al enige tijd; dat begon in de achtertuin. De imkerij is opgericht in 1974. Ondertussen bestaat de imkerij uit drie locaties; de groothandel in Veenendaal, boerderijwinkel ‘Boer de Bij’ in Rhenen en de winkel De Werkbij Veluwe met de Gatherhof in Vaassen.

Boeiend vertelt hij over de geschiedenis van de Werkbij. Zijn liefde voor de natuur loopt als een rode draad door zijn leven en ondertussen ook door zijn gezin. Bijen houden vraagt om geduld en rust. Tijd om te observeren en te ontdekken en leren. Al snel concluderen we dat het eigenschappen en vaardigheden zijn die dwars tegen de haast en prestatiedruk van de maatschappij in gaan. Meteen een brug naar de andere helft van het kloppende hart van de Werkbij; mensen. Want er zijn er zoveel die niet mee kunnen komen in de maatschappij. Juist deze mensen zijn welkom bij dit bedrijf (wat eigenlijk een lelijk woord is en de lading hier in de huiselijke winkelruimte niet dekt).
De onderwijsachtergrond van Kees verklaart niet alleen zijn liefde voor mensen, maar ook het verlangen te onderwijzen. Anderen mee te nemen in de wonderen van een bijenvolk bijvoorbeeld.

“…de andere helft van het kloppende hart van de Werkbij; mensen.”

Deze visie, waar het hele gezin ondertussen een warm hart aan toedraagt, gaat veel verder dan een potje honing. Al moet ik daar ook niet zo laatdunkend over denken; honing is goud. De kast vol potjes, kaarsen en imkermaterialen vraagt ook om nadere uitleg waar de avond te kort voor is. Bij de pollen, propolis en koninginnegelei voor een goede gezondheid gaat er een wereld voor me open en het enthousiasme is zo aanstekelijk dat het vraagt om een vervolg. Laat educatie nu net een onderwerp zijn dat past in de toekomstdromen voor de Werkbij. Niet onbelangrijk is hierin de leiding van God, Die in het verleden ook de weg heeft gewezen.

“…of om een beetje passie te proeven, zoet als honing.”

Workshops, programma’s voor scholen of even aanwippen bij het rustpunt voor fiets- en wandelroutes. Ook dit rustpunt hoopt volgend jaar nog meer vorm te krijgen, werd me verteld. Zo lees ik op de site; “De bij is een zeer nuttig en interessant dier. Dat verhaal vertellen wij graag door.” Ik heb daar een avondje wat van geproefd en vertel ook graag door; hoe mooi duurzaam en sociaal ondernemen is, zoals dat gebeurt bij deze imkerij.


Zoek hen eens op, zou ik dan ook zeggen. Online voor één van hun vele prachtige producten, in de winkel voor (imker)producten of om een beetje passie te proeven, zoet als honing. Iedereen is welkom bij de Werkbij. En daar krijgen wij energie van, groene energie!
Volg hen via facebook of instagram.

Weet u ook een mooi verhaal over duurzaam en/of sociaal ondernemen? Laat het ons weten via info@wijsamsam.nl

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!