DIY: Wraps

In de strijd tegen afval, kom je veel tegen waar geen alternatieven voor lijken te zijn. Lijken, want even googlen of zoeken op pinterest en je komt de leukste en makkelijkste oplossingen tegen. Zo kocht ik onlangs een zak vol bijenwas-korrels voor allerhande projecten, waarvan ik er vandaag eentje wil uitlichten.

"En het is echt zo gemaakt."

hergebruik-producten

Iedereen heeft wel eens iets over na het bereiden of nuttigen van een maaltijd. Nu kun je dat bewaren in plastic diepvrieszakken. Maar daar doen we natuurlijk niet aan. Die dingen zijn heel handig, maar niet her te gebruiken. Plastic bakjes is een oplossing, maar niet in alle bakjes blijft het eten smakelijk en lang niet alle bakjes sluiten goed. Neem een blok kaas, een half gesneden komkommer of een schaaltje met hapjes van een gezellige avond… Hoe bewaar je dat – even – in de koelkast? Ik ontdekte de ‘wraps’, gemaakt van onder andere bijenwas. Met een elastiekje bind je een wrap om etenswaren of over een schaaltje. En het is echt zo gemaakt.

"Ik ontdekte de 'wraps', gemaakt van onder andere bijenwas."

Wat heb je nodig?
Stof, schaar, bakpapier, bijenwas (korrels of geraspt), jojoba-olie, elastiek, strijkbout en - plank

 1. Bepaal welke schaaltjes of bakjes jij regelmatig gebruikt en knip een stuk stof dat er ruim om heen kan vallen.

  DIY-wraps

 2. Leg een vel bakpapier op de strijkplank, daarop het lapje stof, daarover strooi je wat wax en druppel je wat olie en dan leg je daar weer een vel bakpapier over. Zorg dat het bakpapier ruim uitsteekt van de stof om geknoei te voorkomen. Beter te weinig dan te veel, je kunt er altijd wat bij doen. Teveel is weer verspilling.


  uitleg-wraps

 3. Verhit de strijkbout en strijk over het bakpapier (houd het een beetje vast); je zult zien dat de was smelt. Zorg dat de wax overal heen stroomt – dit zie je door de verkleuring. Als alles goed doordrenkt is, trek je het bakpapier eraf, laat je het even koelen en trek je dan de stof van het onderste vel af. Binnen drie minuutjes is het al bruikbaar.

 4. Schaaltje met restjes, wrap, elastiekje en klaar. En het kan dus ook los om etenswaren.

  instructie-wraps
 5. Na gebruik kun je de wrap voorzichtig met koud water en wat zeep.

Tip 1: De jojoba-olie zorgt dat de wrap niet te stijf opdroogt, weglaten geeft barsten en dan is het effect weg.

Tip 2: Gebruik restjes stof of koop een lapje bij de kringloop, en wassen voor gebruik is misschien wel zo fris…

Succes! Deel je het resultaat?

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.