De stoppen door

Zaterdag op zondagnacht viel bij ons de stroom uit. Ik laat het technische verhaal even achterwege – er lag een groep uit en we kregen hem niet zomaar weer aan. Wat ik meteen voor me zag was een knusse zondag dicht bij elkaar rondom de kachel. Kaarslicht. Wollen dekens, sokken en truien, dampende mokken koffie of chocolademelk. Een bordspel, (voorlees)boek en romantisch warme, zoete blikken over en weer…
De man loste het alleen vrij snel op en daarmee vervloog mijn pinterestwaardige idylle.

Ik bleef er nog wel even over nadenken. Want het eerste wat er in je opkomt, is dat er iets niet werkt en dat het zo snel mogelijk opgelost moet worden. Geen CV, dus geen warm water en warmte uit de radiatoren. Geen licht in de badkamer, slaapkamers, gang en het toilet. Echt, je moet eens weten hoe vaak ik in het uur dat de boel niet werkte, greep naar de schakelaar en dan besefte dat er geen stroom was. Om vervolgens binnen een minuut in een andere ruimte weer de lamp aan te willen doen. Nu zijn de donkerste en kortste dagen van het jaar misschien ook niet het beste moment voor het leven zonder stroom…

natuurlijke-kerstdecoratie

''In mijn tijd was dat nog een lichtgevende jojo, tegenwoordig word ik nog net niet omver gereden door allerlei vervoersmiddelen''

Je bent zo gewend dat alles het doet! Gelukkig werkte de kookplaat wel en konden we thee zetten en een eitje koken voor het ontbijt. En zoals ik al zei; ik vind het niet zo’n probleem om me dikker te kleden of te zoeken naar andere – warme en lichtgevende – alternatieven. 
Sterker nog, het lijkt me een leuke uitdaging om minder afhankelijk te zijn of gebruik te maken van apparaten en allerlei automatisch vernuft. Ik heb om te beginnen al bijzonder weinig met speelgoed op stroom en batterijen. In mijn tijd was dat nog een lichtgevende jojo, tegenwoordig word ik nog net niet omver gereden door allerlei vervoersmiddelen, die haast niet meer onder het kinderspul vallen. Dat soort speelgoed prikkelt de creativiteit maar weinig.

duurzame-wollen-kleding

''Leven zonder technisch vernuft betekent ook meer zelf doen, het liefst op een aangenaam tempo.''

Ook was ik minder vaak de kleding, want ik betrapte mezelf erop dat ik kleding met soms maar met enkele vlekjes al in de was gooide. Iets wat ook best opgelost kan worden met een nachtje luchten, een doekje en een half oog dicht. (Kinder)kleding zonder vlekken is immers een illusie, vind ik. Verder ben ik blij met een aantal machines, maar pak ik regelmatig een zachte bezem voor de eethoek, in plaats van een stofzuiger. Zo hebben we eigenlijk alleen de lampen nodig op de plek waar we zijn en overweeg ik een slow coffee maker aan te schaffen.
Leven zonder technisch vernuft betekent ook meer zelf doen, het liefst op een aangenaam tempo. Een telkens terugkerend argument voor duurzaam leven vind ik dan ook het neveneffect van onthaasten. Want ik heb gewoon nog veel te vaak haast. Tijd lijkt niet in mijn systeem te zitten.

milieuvriendelijk-koffie

''Met een druipneus op een boomstam; daar krijg je positieve energie van."

Ergens ben ik ervan overtuigd dat het ook gewoon beter past in ons biologisch systeem om niet te leven met een wekker, bijvoorbeeld. Stel je eens voor dat we onze dagen – met name in de winter – niet eindeloos zouden oprekken met kunstlicht. Stel dat je dan gewoon eerder gaat slapen en dan als vanzelf ook uitgeslapen wakker wordt met het morgenlicht…
Dat opstaan is misschien niet haalbaar, maar ik neem me toch bij deze voor om, vooral tijdens deze korte en donkere dagen, meer te letten op mijn biologische klok. Nog wat tips om te voorkomen dat onze persoonlijke stoppen doorslaan?

duurzaam-safari

''En dan á la 1900 een thermoskan en spuuglelijke mokken mee..."

Stop met multitasking – de vakantie is een mooie periode (met minder verplichtingen) om te oefenen in het doen van dingen met aandacht. En dan bedoel ik niet het staren naar een schermpje. Ambachtelijke bezigheden kunnen helpen bij het bezig zijn met één ding. Koekjes bakken, langzaam koffie zetten en opdrinken of je eigen haardhout kloven. Of creëer je eigen uitje en ga wandelen; een heel simpele manier om even te stappen uit die sleur en verplichtingen die ons zo snel opslokken. En dan á la 1900 een thermoskan en spuuglelijke mokken mee, in plaats van á la 2019 weer in de eerste en beste horecazaak met gratis wifi neer te ploffen. Met een druipneus op een boomstam; daar krijg je positieve energie van.

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.