Capsule wardrobe

In de tijd dat ik blog heb ik al wel tien keer gezegd dat ik mijn kledingkast heb opgeruimd. Het was weer zover. En we zijn er nog niet.
Als ik het had over opruimen, dan bedoelde ik dat ik een aantal kledingstukken die ik echt niet meer droeg, wegdeed. Of in de kledingcontainer of naar een goed doel of ik verkocht het via een goede zaak hier in de buurt. Dan heb je het over een tasje met vijf dingetjes misschien. Van de rest kon ik geen afstand doen.

Op het moment dat je de hangertjes vol kleding (soms wel drie vestjes in dezelfde kleur over elkaar) niet meer heen en weer kunt schuiven en je niet anders dan proppen moet om nog een truitje op de stapel te krijgen… dan heb je een probleem.
Niet om mezelf te verdedigen, maar ik heb dan ook een rok hangen die ik al tien jaar heb, zo is het dan ook wel weer. Maar er hangt veel tussen wat ik niet draag, eigenlijk niet mooi vind of wat totaal niet comfortabel zit. Al een paar keer overwoog ik een capsule wardrobe. De theorieën verschillen soms wat, maar het komt er op neer dat je rond de 37 kledingstukken per seizoen hebt, die duurzaam zijn. Je koopt dat seizoen niet meer bij. Je garderobe is zo samengesteld, dat je eindeloos kunt combineren.

capsule-wardrobe

''Anders dan andere keren, keek ik niet naar wat ik weg wilde doen, maar naar wat ik echt wilde houden.''

Vol enthousiasme dook ik in de kast en trok ik alles eruit. Zo uitgestald op het bed was het confronterend, toen ik het ging tellen nog meer. Ik telde echt elk kledingstuk en kwam uit op… 143 stuks. Later vond ik nog een trui en op de zolder liggen nog cowboylaarsjes. Anders dan andere keren, keek ik niet naar wat ik weg wilde doen, maar naar wat ik echt wilde houden.

De keuze voor de eerste twintig stuks was snel gemaakt. Maar toen lagen er dus nog hopen textiel me zielig aan te staren op dat bed en dacht ik; ‘deze is eigenlijk ook nog wel leuk. En dit is toch ook jammer om weg te doen…’
Conclusie: bijna twee derde hing uiteindelijk weer terug in mijn kast. Dat was niet de bedoeling.

duurzame-kledingrekken

''Het combineren wordt makkelijker, want bijna alles past bij elkaar.''

Nu is het allerminst de bedoeling dat ik zomaar alles weggooi; dat is ook weinig duurzaam. Toch ondervond ik tijdens het opruimen meerdere voordelen. Zo kun je meer ophangen, wat ten goede komt aan je net gestreken truitje. En nu kan ik eindelijk stofzuigen onderin de kast, zonder daarbij met de agressief inhalerende stofzuigermond te blijven hangen in alle kleding. Daarbij viel me op, dat mijn eerste selectie bestond uit dezelfde kleuren, met hier en daar een uitschietertje – de zogenaamde ‘signature pieces’. Het combineren wordt daardoor makkelijker, want bijna alles past bij elkaar. Hoe meer combinaties je kunt maken, hoe minder je nodig hebt.

signature-pieces

Schaf je minder aan, kun je ook eens iets kopen wat duurder, maar beter is. Een capsule wardrobe is (bedenk hier even een radiostemmetje bij…) niet mode- of merkgevoelig, maar wordt gecreëerd op basis van smaak, stijl, comfort en duurzaamheid.

"Schaf je minder aan, kun je ook eens iets kopen wat duurder, maar beter is."

Bang om veel te veel volgens de regeltjes te moeten kleden, ben ik niet. De capsule wardrobe (in wording) helpt me met het samenstellen van een duurzame garderobe, zonder elke dag hetzelfde aan te hebben. Zo zijn er (online) richtlijnen te vinden over wat je zeker moet hebben, waarbij er gelet wordt op diversiteit in materiaal bijvoorbeeld.

duurzame-garderobe

Enthousiast? Ik maakte een Nederlandstalige handleiding. Hier kun je alsnog een eigen draai aan geven. Om te zorgen dat je een optimale en duurzame garderobe hebt, kun je op pinterest veel inspiratie op doen.

Op instagram zal ik wat meer over mijn kleding delen, ter inspiratie. Deel jouw duurzame (kleding)ervaringen ook met de hashtag #ikbensam enne… succes!

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.