Broodzakken

Soms heb je van die heldere momenten en besluit je rigoureus tot een verandering. Al dat plastic om ons voedsel stond (en staat) me enorm tegen. Mijn heldere moment betrof de broodzakken. Het drong tot me door dat we in ons gezin ongeveer 350 plastic broodzakken per jaar gebruiken. We aten met ons allen immers ongeveer een brood per dag.

Dat kan anders, dacht ik. We halen ons brood nu al een paar jaar in katoenen zakken. Die heb ik gemaakt van een oud dekbedovertrek, dus ze zien er ook nog leuk uit. Natuurlijk kostte het even moeite om er steeds om te denken om de zakken mee te nemen bij het boodschappen doen. Sinds we de lege broodzakken bewaren bij de boodschappentas gaat het eigenlijk vanzelf.

'Thuis gaan de broden met zak en al de vriezer in.'

Bij de Estafette in Driebergen wordt ons brood pas gesneden als ik het kom ophalen en in de katoenen zak verpakt. Thuis gaan de broden met zak en al de vriezer in. Het brood blijft dan heerlijk vers. Eerlijk gezegd geldt dat niet voor buiten de vriezer. Dan droogt het brood snel uit. Onze truc: we doen brood met katoenen zak op dat moment in een plastic zak die we nog hadden. Deze zak wordt dus eindeloos hergebruikt.

De katoenen zakken klop ik na gebruik buiten heel goed uit en dan zijn ze klaar voor de volgende lichting broden. Een paar keer per jaar gaan ze de wasmachine in.

'Ben je niet van de naaimachine, de zakken zijn ook te koop!'

Katoenen zakken zijn niet alleen geschikt voor brood, maar ook voor groente en fruit. Uit een oud dekbedovertrek, laken of andere stof kun je heel wat zakken in verschillende formaten maken. En mocht je niet zo van de naaimachine zijn, de broodzakken zijn bijvoorbeeld ook te koop bij www.fairplayfabrics.nl. Dan zijn ze nog van biologische katoen ook. Snijdt het mes aan twee kanten.

Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens- Hulscher, oprichtster van Groen Geloven.