Bouwen aan de toekomst

De vaste maandlasten stijgen; volgens het NIBUD is dit zelfs meer dan de helft van het inkomen. Dit heeft te maken met de hogere kosten voor het wonen, de energie en de zorgverzekering. "De druk op de portemonnee is ontzettend groot. Zodra er in dit huishouden extra kosten komen, door bijvoorbeeld hogere zorgkosten betekent dit financiële stress," lees ik. Herkenbaar? En valt hier nog iets aan te doen?

Ik ben geen financieel adviseur, alsjeblieft niet zeg. Ik schiet eigenlijk al in de stress bij berekeningen of papierwerk, waarschijnlijk liggen de wortels van die onrust in mijn jeugd. Hoofdrekenen, percentages, breuken... ik kreeg het er altijd benauwd van. Maar in het grote mensenleven kun je er niet om heen. Boodschappen vergelijken (hulde voor de al uitgerekende piepkleine liter- en kiloprijzen op de prijskaarten aan het schap), allerlei uitgaven en jawel, die vaste lasten. Wat verstaan we daaronder?
"Onder vaste lasten verstaat het Nibud uitgaven aan: huur/hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang, vervoer."

eieren, boodschappen, budget, vaste lasten, uitgaven

Wij hebben ooit een financieel adviseur over de vloer gehad, die zich verwonderde over het feit dat wij ver onder het gemiddelde van uitgaven uitkwamen. En hoewel ik niet van de cijfers ben, hebben we een periode gehad waarin we heel erg goed op ons geld moesten letten en ons geen enkele extra uitgaven konden permitteren. Dat lukte gelukkig goed en ik heb veel van die periode geleerd; om creatief te denken en ook afstand te doen van het overbodige. Het mooie is dat bezuinigen in dit geval ook vaak een meteen invloed heeft op duurzaam gebied. We aten nauwelijks vlees, kochten geen koek, chips en dergelijke en hadden geen enkel abonnement, om maar wat voorbeelden te noemen.

We hebben het geen moment slecht gehad. Ook als ik nu naar het rijtje van vaste lasten kijk, kan ik daar de televisie en kinderopvang van schrappen. Dit jaar heb ik me voorgenomen niets nieuws te kopen aan kleding en dat is makkelijker dan gedacht. En bijzonder goed voor de portemonnee. Neemt niet weg, dat een groot deel van de vaste lasten bestaat uit de huur of hypotheek en gas, elektriciteit en water. En daar kan ik nog meer op bezuinigen.

"Velen wachten op de overheid die financieel moet gaan steunen bij verduurzamen van de woning... Jammer."

We kennen allemaal wel de tips als 'niet de kraan onnodig laten stromen' of 'lampen uit'. Een stapje verder is de stekkers uit de stopcontacten, zodat er geen stroom 'lekt' of een schakelaar op de stekkerdoos... weg met de standby. En in dit rijtje hoort de trui aan in plaats van de kachel hoog. Kleine veranderingen, groot verschil. Maar die ken je natuurlijk al.
Niet iets waar je dagelijks mee bezig bent, maar let ook eens op de energielabels van je apparaten. Onlangs vertelde iemand me even snel een diepvries op de kop getikt te hebben... dat ding vrat ongelooflijk veel stroom. Oeps. 

Eenmaal op de site van de NIBUD, klik ik van het ene artikel naar het andere. Wat blijkt; de echte duurzame keuzes wat betreft wonen stellen we uit. Het is nogal een investering. Velen wachten op de overheid die financieel moet gaan steunen bij het verduurzamen van de woning. De huidige subsidies zijn niet toereikend. Jammer, want juist het verduurzamen van je huis kan de vaste lasten gaan drukken. Een goede investering voor de toekomst dus. (En ik weet het, waar haal je ineens geld voor zonnepanelen vandaan?)

Installatie van zonnepanelen op MAF-compound in Liberia

"Nu heeft zeker niet iedereen deze mogelijkheid. Maar er valt genoeg te besparen en te verduurzamen."

We zijn op dit moment bezig met de koop van een nieuwe woning en dan moet je nogal wat beslissen. Het hele huis wordt gestript op de gebinten, het dak en de buitenmuur na. Een mooie vloer, een goede keuken... en helemaal onderaan - als we geld over hebben - staan de zonnepanelen, de boilers, de kachel die aansluit op de CV en dergelijke. 
En dat is misschien niet zo slim, realiseer ik me. Ons budget is uiteraard niet oneindig, maar het is uiteindelijk beter om de maandlasten vanaf het begin te drukken, zodat je gaandeweg vanzelf geld 'over' zou moeten houden voor andere aankopen voor het huis. Toch maar eens kritisch kijken naar het prioriteitenlijstje. 

geld, uitgaven, nibud, besparen, verduurzamen

Andere keuzes zijn overigens snel gemaakt. Nu we toch alles zelf bedenken en bouwen, heb ik de ruimte om een aantal woonwensen vorm te geven. Zo wil ik absoluut ruimte om binnen mijn was op te kunnen hangen, het liefst doe ik de droger de deur uit. We hopen alles van boven tot onder te isoleren, materiaal opnieuw te gebruiken en de buitenverlichting op zonne-energie te laten branden. Zo hopen we te bouwen aan de toekomst van die van onszelf én van de de aardbol (en dus ook van anderen die daarop wonen). 
Nu heeft zeker niet iedereen deze mogelijkheid. Maar er valt genoeg te besparen en te verduurzamen. Duurzaam leven is niet meteen ook duur. Misschien wel in de aanschaf (wat verboden zou moeten worden), maar 'op den duur' niet! Ik verwijs je met alle plezier door naar al onze andere blogs voor meer inspiratie. Die over apparaten bijvoorbeeld of de capsule wardrobe. En mocht je hier uitgekeken zijn, dan moet je echt de site van de NIBUD eens opduiken.

Deel jouw tips en keuzes met ons! Dit kan zowel met de hashtag #ikbensam als per mail of onder onze berichten op social media. 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!