Bio-logisch!

Deze blog is geschreven door: Arianne Bakkenes

Er is veel te doen over het wel of niet eten van biologische groenten en fruit. De één beweert dat het eten van bespoten producten geen kwaad kan. De ander zegt dat niet-biologische landbouwproducten schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Hier een aantal punten die je moet weten over het gebruik van bestrijdingsmiddelen:

  • Het menselijk lichaam herkent van nature niet de chemische stoffen waarmee groente en fruit is bespoten. Je lichaam heeft dus veel moeite met de verwerking van deze onherkenbare middelen. Steeds vaker worden onder andere astma, hormonale klachten en migraine in verband gebracht met bestrijdingsmiddelen die we consumeren via groente en fruit. 
  • De Nederlandse overheid beweert dat het binnenkrijgen van 'een beetje' bestrijdingsmiddelen, niet schadelijk is. De Voedsel- en Warenautoriteiten hebben dat voor ons onderzocht. In dit onderzoek zijn de chemische stoffen afzonderlijk van elkaar getest. Wat niet is meegenomen is het effect van de combinatie van verschillende gifstoffen waaraan ons lichaam blootgestelt wordt. Denk aan de inname van bestrijdingsmiddelen en E-nummers, de blootstelling aan luchtvervuiling, de schadelijke middelen in make-up producten, deodorant, plastic en ga zo maar door. De opeenstapeling van al die chemische stoffen is ontzettend ongezond voor ons. 
  • De Nederlandse overheid heeft een groot financieel belang bij ons koopgedrag. Grootschalige teelt van groente en fruit levert meer producten op voor in de supermarkt. Om gewassen zo snel mogelijk te laten groeien, wordt kunstmest toegediend. De snelle groei heeft een negatief effect op de smaak en kwaliteit van het groente en fruit; de oogst smaakt naar water en de vitamines en mineralen in de producten hebben niet zorgvuldig kunnen rijpen. 
  • Chemicaliën die bedoeld zijn voor de groei van groente en fruit (kunstmest) en het voorkomen van plantenziekten of ongedierte komen bij het besproeien in de grond terecht. Deze chemische stoffen kunnen zorgen voor bodemverontreining. Op de website van Milieu Centraal staat dat deze stoffen duizeligheid, verwardheid en onverwachte spiertrillingen kunnen veroorzaken. 
  • God schiep ons voedsel zonder chemische toevoegingen!


'Mijn persoonlijke opvatting is dat we als Nederlander het best gebaat zijn bij voeding dat van Hollandse bodem komt'

Mensen vragen me wel eens: "Waar doe jij dan je boodschappen?". Mijn persoonlijke opvatting is dat we als Nederlander het best gebaat zijn bij voeding dat van Hollandse bodem komt. Ons klimaat bepaalt welke voeding we nodig hebben. In de winter zijn dat vezelrijke producten, zoals knolselderij of pompoen, en groenten die rijk zijn aan anti-oxidanten, zoals bieten. In de zomer biedt ons land lichter verteerbare producten, zoals komkommer of kropsla. Deze natuurlijke producten haal ik bij de lokale biologische boer en het groenten en fruitbedrijf waar ik mijn wekelijkse biologische groente- en fruitpakket kan ophalen. Ik kom graag op de markt, waar je steeds meer groenten en fruitkramen kunt vinden die lokale producten verkopen. En ja, natuurlijk haal ik ook (biologische) boodschappen bij de supermarkt in de buurt als ik nog iets nodig heb. 

Laat je portemonnee het niet toe om biologische groente en fruit te kopen, kies dan sowieso voor producten van het seizoen. Deze zijn het minst bespoten en de teelt er van is minder belastend voor het milieu. Op de websites groentefruit.milieucentraal.nl vind je een duidelijk overzicht van seizoensgroenten en - fruit. Biologische diepvriesgroenten en -fruit zijn doorgaans ook goedkoper en daarom gunstiger voor de portemonnee.

Tags: #Rentmeesterschap  #Biologisch  #Duurzaamheid