Binnenkijken bij Gertjan en Rosalie

26 april 2021

Met het voorjaar in de bol bezocht ik Gertjan en Rosalie Haase uit Apeldoorn. Onder het genot van een kopje thee in de stralende zon vertelden ze me over de verbouwing van het huis en de daarbij horende keuzes, met een lichtgroene voorkeur voor duurzaam.

Ik ken Gertjan en Rosalie van de middelbare school, waar ik een blauwe maandag werkte. Wat leuk om herinneringen op te halen! Hun jeugdliefde ging over in een huwelijk en het plekje wat ze vonden samen was – op z’n zachtst gezegd – aan verbouwing toe. Iets wat ze met veel liefde en smaak gedaan hebben. Het liefst doen ze veel zelf en het project is, onder andere daarom, nog niet af. De grootste aanpassingen? “Het huis is van boven tot onder geïsoleerd, alhoewel het met een oud huis eigenlijk nooit helemaal honderd procent kan worden.” De vloer, ramen, het dak moesten er aan geloven en de kozijnen wachten nog op hun beurt. Als ik met hen naar binnen loop, begrijp ik wel waarom; de kieren zijn niet bepaald klein. 

“Boven wurm ik me door het dakraam voor een plaatje van de – misschien wel groenste – keuze van het stel; zonnepanelen van SamSam.”

Binnen is de opgesplitste woning smal, maar sfeervol. Van voor tot achter baden de woonkamer en keuken in het licht, waardoor het huis ook snel opwarmt. Een warmtepomp was door de staat van het huis geen optie, wel wordt er bewust opgegaan met het stoken. “Boven stoken we helemaal niet,” vertelt Rosalie. “Dat is wel koud als je van beneden komt, maar wel zo lekker met het slapen.” 

Buiten hangt de was aan de droogmolen, binnen bungelt er ook het één en ander aan rekken. Er was geen ruimte voor een droger en op deze manier is het natuurlijk vele malen beter. Boven wurm ik me door het dakraam voor een plaatje van de – misschien wel groenste – keuze van het stel; zonnepanelen van SamSam. Waarom ze daarin hebben geïnvesteerd? Dat kwam door de auto. Rosalie vertelt dat ze veel fietst en voor haar vorige baan veel met de trein ging. Toen er toch een auto bij moest, kozen ze voor elektrisch. Gertjan vult aan; “We halen het er helemaal uit. Ons dak ligt heel gunstig.” En lachend er achteraan; “Soms lig ik al in bed en dan bedenk ik me nog dat de auto opgeladen moet worden. Maar verder is het super.”

“Het is meer een levenswijze waar je steeds meer in groeit.”

Zijn alle keuzes zo groen als deze? In het leven van alledag blijkt dat niet altijd makkelijk. Het is soms iets waar je aan gehecht bent, waar je moeilijk afstand van kan doen. Zo houdt Gertjan van mango’s. Zijn collega’s bij de ZOA beweren dat de ‘echte mango’s’ van ver weg vele malen beter smaken en een mango is inderdaad niet bepaald een lokaal product, waar ze doorgaans dus wel op letten.
Rosalie bekent dat ze toch voor een bad hebben gekozen, alhoewel het altijd wrang is om het water weg te zien lopen.
Anderzijds merkt het koppel dat de ene keuze volgt op de andere. “Het is meer een levenswijze waar je steeds meer in groeit.” Het was even zoeken naar een geschikte ‘groene’ tandenborstel en de zeep op het aanrecht is ook een bewuste keuze. Afval scheiden of nog beter; zelf maken om zo afval te voorkomen, als het even kan toch op de fiets en ook veel minder kleding shoppen dan voorheen, om maar iets te noemen.

“Duurzaam is natuurlijk niet alleen letten op hoe iets gemaakt wordt en waar het vandaan komt. Het is ook belangrijk hoe lang iets mee gaat,” vat Gertjan het nog eens samen, terwijl we vanuit het keukenraam kijken op een appelboom in bloesem.
De tuin, daar ligt het volgende project. De wensen? Bloemen voor de bijen, groen en meer sfeer. Dat klinkt al heel goed. 

We nemen afscheid en op de terugweg kauw ik nog even na op het gesprek. Elke bewuste keuze is er eentje. Precies wat de klanten van SamSam verbindt; samen groeien naar een groenere wereld. Grote sprongen, kleine stapjes; in ieder geval vooruit!


Update betreffende het SCP rapport (27 april 2021) over verduurzaming intenties;

‘In het recent uitgebrachte onderzoeksrapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) ‘Woningverduurzaming: willen en kunnen betekent nog niet doen’, blijkt dat veel mensen bereid zijn om hun woning te verduurzamen door zonne-energie, maar barrières ervaren. Vaak zijn dit onnodig ervaren drempels, die voortkomen uit een gebrek aan informatie. En dat is natuurlijk jammer!

In de Klimaatwet is vastgelegd dat de uitstoot van broeikassen met 95% in 2050 gereduceerd moet zijn ten opzichte van 1990. Een ambitieuze maar nodige doelstelling. Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (45%) van de respondenten de intentie hebben om zonnepanelen aan te schaffen, maar onvoldoende informatie hebben over deze stap. Vaak ontbreekt het vooral aan kennis over de kosten en baten en de voor- en nadelen van zonne-energie voor het eigen huis, omdat elke woning anders is. Dat begrijpen wij bij SamSam! Daarom beginnen wij altijd met een vrijblijvende ‘dakcheck’. Een van onze persoonlijke adviseurs neemt telefonisch met uw situatie door en geeft vervolgens inzicht in de mogelijkheden en voordelen van zonnepanelen op uw dak!’

Links: scp.nl en jouweigenhuis.nl


Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!