Bespaar op sluipstroom!

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Energie besparen kunnen we allemaal. We moeten gewoon even weten hoe het werkt. Daarnaast is het een bewustwordingsproces: wie zich bewust is van zijn verbruik, zal vanzelf minder energie gebruiken. Natuurlijk hoeven we niet continu te berekenen hoeveel we aan stroom betalen als we het licht aandoen. Maar die rode lampjes op apparaten moeten we wel elimineren. En wel meteen.

Elk apparaat in je woning kan een sluipverbruiker zijn. De koelkast, de computer, de telefoon, het koffiezetapparaat, die leuke lamp van je moeder en je elektrische tandenborstel. Als het maar een stekker heeft die in het stopcontact kan. Het apparaat hoeft niet eens aan te staan. Doordat de stekker in het stopcontact zit, ‘lekt’ er als het ware stroom doorheen. Misschien denk je ‘wat een gezeur over die paar watt’, maar een gemiddeld huishouden is door sluipverbruik 450 kWh aan stroom kwijt. Dit komt al snel neer op bijna 100 euro per jaar.

'Een gemiddeld huishouden is door sluipverbruik 450 kWh aan stroom kwijt'

De beste manier om sluipstroom te bestrijden is heel eenvoudig: haal de stekker uit het stopcontact. De koelkast moet natuurlijk wel op het stopcontact aangesloten blijven. Maar een oplader waar geen apparaat aan ligt, kan er gemakkelijk uit. Wie een hekel heeft aan het uittrekken van stekkers zou kunnen overwegen om een doordrukschakelaar aan te schaffen. Met een doordrukschakelaar sluit je met één klik de stroomtoevoer af. Gemakkelijk, snel en dus niet duur. Je verdient hem waarschijnlijk al binnen een maand terug.

Tags:  #Duurzaamheid  #Besparen  #Blog