Automatische snufjes

De afgelopen weken hebben we hier flink wat keuzes gemaakt. Vloeren uitzoeken, een keuken en een badkamer bestellen en afgelopen week de aanleg van elektriciteit. Overal liggen en hangen leidingen. 'Je kunt niet genoeg stopcontacten hebben,' aldus de installateur. Dat leek me ook wel ja, lekker handig om - wanneer ik weer eens de boel omgooi - overal in te kunnen pluggen. Of... toch niet?

Nadat alles eerst gemarkeerd was, is alles er nu keurig ingelegd. Fijn, want een leven zonder elektriciteit kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar toch is het een beetje tegenstrijdig om overal stroom vandaan te kunnen plukken, terwijl ik juist af wil van het zogenaamde gemak. Ik schreef er al eens eerder over; apparaten geven ons niet alleen vooruitgang. We gaan er op andere fronten juist op achteruit. (Lees deze blog maar.)

Wederom komen we uit bij gemak. Overal een stopcontact of schakelaar, want stel je voor dat het snoertje van de oplader van je telefoon te kort blijkt te zijn en je met je bijna lege smartphone op de bank wilt. Stel je voor dat je niet ineens links maar rechts je keukenmachine wilt gebruiken. Stel dat je de keukenmachine en de staafmixer en het tosti-ijzer tegelijk wilt gebruiken tijdens het opladen van je telefoon waar het recept op staat. 
Hoe gek willen we het hebben?
Ng gekker alstublieft.

"He-le-maal naar de andere kant van de gang voor de schakelaar..."

Lampen die automatisch aanfloepen - zodat je niet meer hoeft te denken aan het uitdoen van de lamp op de overloop of 's nachts niet ook nog eens op de tast naar een huilend kind hoeft te schuifelen. Ik werd nog net niet voor gek verklaard toen ik melde dat ik niet vanuit mijn bed de grote lamp hoefde te kunnen bedienen. He-le-maal naar de andere kant van de gang voor de schakelaar hoeft ook niet meer, dan plaatsen we er gewoon aan elke kant een (liefst dubbel stopcontact).
En dan hebben we het alleen nog maar over stopcontacten en licht.

"... en ook de kraan werkt op een bewegingssensor. Ik word er een beetje nerveus van."

Tegenwoordig zijn er toiletten die je billen afspoelen en droog waaien. De bril draait na gebruik zichzelf schoon. Het licht gaat automatisch aan en uit bij beweging (dus niet te lang stilzitten) en ook de kraan werkt op een bewegingssensor. Ik word er een beetje nerveus van. Moet ik er constant aan denken dat ik er niet aan hoef te denken.

Er zijn zelfs van die bijdehante zeeppompjes die zeep afgeven bij een beweging. Niet een klein beetje, nee, hele klodders. Mijn moeder heeft zo'n ding, want dat vond mijn broertje handig. Nou, ik reik langs dat pompje naar de vaatdoek, overal zeep. Helemaal niks handigs aan.

De keuken. Wilden we een koelkast met camera, zodat ik tijdens het doen van de boodschappen nog kan kijken of er thuis nog roomboter is? Wilden we misschien een koelkast die helemaal zelf de boodschappen regelt (eten die mensen elke week precies hetzelfde dan?) Of - dat vond mijn man wel wat voor mij - wilde ik een inductieplaat die uit gaat op het moment dat de aardappels aanbranden? Het spijt me, ik viel wat uit toen me dat voorgesteld werd. Ik bedankte meteen; "Dan moet ik volgens mij werken aan het feit dat ik niet moet multitasken, maar vol toewijding  bezig ben met het bereiden van een maaltijd." Ik wil het allemaal wel een beetje zelf beleven nog hè, en dus hoef ik geen oven die ik vanaf kilometers ver 'alvast' aan kan zetten. Ik denk dat je op die manier alles alleen maar gejaagder doet.

Ik wilde overigens ook geen afzuigkap - want herrie of ik vergeet hem aan te doen, maar aan dat idee kon de man weer niet wennen. Dan in ieder geval dat er een goed energielabel op de apparaten zit en verder geen toeters en bellen alstublieft. Ik word nu al opgezweept van het signaal dat de vaatwasser klaar is. Pfff. Ik weet ook helemaal niet hoe je zoiets uitzet, hé.

Wasmachines die op een tijd ingesteld kunnen worden, verlichting in de roede van je kledingkast, (buiten)lampen die met een tijdsschakelaar werken... het heeft ook echt z'n voordelen. Soms zijn bepaalde oplossingen juist duurzaam. Maar veel van dit soort snufjes maken ons maar wat dom, afhankelijk en passief. Vind ik. Bewaar deze techniek maar voor de zorg ofzo, lijkt me functioneler. Ben je straks iemand die nog net zonder stekker zelf op kan staan, maar verder allerlei hippigheid in huis heeft. En op je telefoon een app voor 'hersengymnastiek'... Leer eerst maar eens zelf eraan te denken het licht aan en uit te doen, lijkt me. Het enige wat misschien wat voor mij is, is mijn agenda op de smartphone, zodat die mij met gillende sirenes erop attendeert dat ik een afspraak heb. Ik vergeet nogal eens wat. Maar ook zoiets kun je vast nog afleren op je 31e. Hoop ik.

Voor of tegen dit soort automatische snufjes? Wat vind jij? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!