Autodelen: dit is wat je moet weten

Ik rijd gemiddeld 1 keer per maand met de auto, meestal in het weekend. Ik ben dus een zondagsrijder. Een zondagsrijder in een deelauto om precies te zijn. Mijn man en ik bezitten geen eigen auto en proberen het meeste met de fiets en het OV te doen. Toch is een auto op zijn tijd praktischer en dan maken we dankbaar gebruik van de deelauto.

Er zijn twee soorten deelauto’s, waarvan de beschikbaarheid per woonplaats verschillend is:

  • Auto’s van particulieren die hun auto's via een platform  (zoals SnappCar en MyWheels) verhuren;
  • Auto's die door een platform zelf verhuurd worden (zoals Buurauto en GreenWheels).

Het rijden van een deelauto ten opzichte van een eigen auto heeft voordelen: geen zorgen over onderhoud of verzekering, goedkoper (als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt) en beter voor het milieu. Zo blijkt uit onderzoek dat autodelers gemiddeld 15-20% minder kilometers rijden dan daarvoor. Ik snap dat wel. Als ik een eigen auto zou hebben zou ik snel verleid zijn om korte afstanden met de auto te doen: het comfort is direct voelbaar en de rekening komt later pas. Bij de deelauto is direct zichtbaar wat de kosten zijn, waardoor ik dan toch voor de fiets kies.

"Geen zorgen over onderhoud of verzekering, goedkoper en beter voor het milieu."

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het gebruik van een deelauto: hij staat niet altijd in de buurt, bij het gebruik van een auto van een particulier moet je een sleuteloverdracht regelen. Ook moet je inschatten hoe lang je de auto nodig hebt, anders riskeer je een boete of betaal je nog voor de resterende uren. Platformen met eigen auto’s bieden soms een app waarmee je de huurtijd iets kan aanpassen.

Wij hebben geluk, want de deelauto staat voor de deur en we kunnen hem openen met onze OV-chipkaart. De nadelen wegen daarom niet op tegen de voordelen. Het kopen van een eigen auto kunnen wij door de deelauto nog uitstellen.

"Het kopen van een eigen auto kunnen wij door de deelauto nog uitstellen."

Zit je er aan te denken een (tweede) auto te kopen? Kijk dan eerst of een deelauto een optie is. Of verhuur je (tweede) auto via een aanbieder zodat andere mensen er ook gebruik van kunnen maken en jij wat van je kosten terug kan verdienen.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.