Apparaten

Ook ik laat me inspireren. Zeker op gebied van duurzaamheid, want daar valt nog heel veel over te ontdekken. Vooral op instagram vind ik veel nieuwe ideeën als recepten voor schoonmaak- en verzorgingsmiddelen of aandachtspunten voor het alledaagse leven.

Zo pakt @prettyoldpieces gestructureerd een onderwerp in huis aan en in januari waren dat de apparaten. Alles met een stekker. Ze kwam al snel boven de dertig apparaten in huis en ik dacht dat ik ‘slechts’ iets meer dan twintig apparaten had, maar in de loop van de dag ontdekte ik er steeds meer. Tel je mee?

''Een wafel-ijzer met Jip-en-Janneke-patroon; nog uit de jeugd van de man, al jaren in huis en al één keer gebruikt.''

Een vaatwasser, oven, inductieplaat, koffiemachine, keukenmachine, afzuigkap, stereo (en de draagbare van de oudste voor de luister-cd’s die ik af en toe naar boven verban). Verder een stofzuiger, wasmachine, droger, twee laptops, twee smartphones, een printer… dat was het wel zo’n beetje.
Ach welnee, een strijkbout, naaimachine, twee camera’s, een bakfiets met accu, router, boiler in de keuken, een vaste telefoon, cv, één of ander ventilatiesysteem in de badkamer en een elektrische kachel die we een maand hebben gebruikt in de babykamer, omdat onze jongste niet goed op temperatuur bleef.

duurzaam-recepten

En er is meer. Van die vergeten gelegenheids-apparaten. Een broodrooster staat te verstoffen ergens in de trapkast, de broodbakmachine gebruiken we niet zo vaak. Een wafel-ijzer met Jip-en-Janneke-patroon; nog uit de jeugd van de man, al jaren in huis en al één keer gebruikt. Zo staat er ook een koffiezetapparaat met pot voor verjaardagen en een koffiebonenmaler uit de tijd dat we een espressoapparaat hadden. Zit ik ondertussen al aan de dertig en ik heb het dan nog niet over lampen of het gereedschap van de man.

duurzaam-koken-recepten

Natuurlijk is er onderscheid in apparaten. Een droger is veel ‘slechter’ dan mijn bedlamp, die af en toe eens aangeknipt wordt. De bakfiets is beter dan de auto, dus die blijft. Liever een keukenmachine met verschillende functies, dan vijf losse apparaten.  

''En die angst vloog ook manlief aan, toen ik enthousiast in de weer was met onze slow-coffee.''

Kan het anders? Uiteraard. Het tosti-ijzer is een aantal maanden geleden gesneuveld en in een pan blijkt dat bakken ook prima te gaan, voor die enkele keer dat ik een tosti bak voor de kinderen en hun vriendjes. Ik persoonlijk vind het zelfs lekkerder op deze manier.
De broodbakmachine gebruik ik weinig, maar vers brood is heerlijk. Ik overweeg elke keer om het eens in de oven te gaan proberen en zover is het nog niet gekomen. Misschien uit angst dat het teveel werk is. En die angst vloog ook manlief aan, toen ik enthousiast in de weer was met onze slow-coffee.

duurzaam-was-wasmachine

Water koken, bonen malen – ik gebruikte het maalapparaat weer – en opschenken… het is een nieuw weekendritueel. En ik was er ineens van overtuigd dat het hebben van drie koffie-zet-mogelijkheden toch teveel van het goede was. Dat vond de man weer teveel van het goede, dus ‘zijn’ apparaat bleef staan. Wel kreeg ik voor mijn verjaardag een supergeinig molentje voor de bonen. Met de hand en keramisch maalsysteem en onderop een bewaarblikje, dus helemaal top. Nu zit ik dus haast therapeutisch koffiebonen te malen; de elektrische versie mag de deur uit. Net als onze broodrooster. En ik wil dus brood uit de oven, iemand tips voor recepten?

duurzaam-koffie-maalapparaat-bonen-malen

''Hoe maakte men destijds eigenlijk babyhapjes?''

Ik kijk eens kritisch rond. Kleding luchten en vlekken met een doekje wegpoetsen in plaats van alles in één beweging in de was te gooien. En hoe handig die keukenmachine ook is, vroeger klopte men slagroom met de hand en raspen deed men ook niet elektrisch. Hoe maakte men destijds eigenlijk babyhapjes? Is een elektrische citruspers nou een must? Branden er in de hele woonkamer lampen, terwijl ik in een hoekje op de bank zit te lezen? En zo voorts…

Deze blog verschijnt dus ook binnenkort ook alleen maar handgeschreven per post.

Grapje natuurlijk. Er zitten heus voordelen aan apparaten, maar hier in huis kan er hier en daar best een stekker uit.

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.