Afvallen

En, ben jij al bikiniproof? Je weet wel. Geschoren en weer helemaal in vorm om te paraderen in badkleding. Ik ben daar helemaal niet van, van dat paraderen. En überhaupt niet van het bewust afslanken, topfit zijn of 'in shape'. Ik zit op dit moment aan een geheel ander dieet. Dat van het afval. 
Ik weet het, afval is toch wel een stokpaardje, maar het blijft een heel groot en niet te verslaan monster, zo lijkt het. Dit keer niet over het scheiden thuis, maar over zwerfafval.

We hebben nu allemaal al wel eens gehoord van walvissen of andere zeedieren die dood gaan aan de rommel die ze opeten. Onze rommel welteverstaan. En ik weet het, vast niet jouw plastic zakjes. Laten we het dan dichter bij huis zoeken. Ik verbaasde me over het nieuws dat de Hollandse koe ook dood gaat aan zwerfafval. (Klik hier voor het bericht.) Jawel, dat gebeurt. Kijk eens links en rechts in de berm bij een verkeerslicht. Kijk eens in een park op de grond bij een volle prullenbak... Kijk eens bij de glascontainers in de wijk. Kijk eens naar de restanten van Koningsdag. Overal ligt wel troep. 
Ik zag onlangs door het raam een vogel zich tegoed doen aan lippenbalsem. Hij had zichtbaar moeite met slikken en tegen de tijd dat ik het door had, vloog hij er mee weg. Het stuk afzetlint en nog wat rommeltjes, waaronder een paar oranje veren van een boa sjaal van een feestganger bleven achter. We hoeven het dus niet te zoeken op de oceaan...

zwerfafval-oplossingen

Niet alleen in de stad, maar ook in de natuur. In stadsparken en op fietspaden door het bos. We hebben gegeten en gedronken en laten de verpakking uit handen vallen. 
En wat doe je er tegen? Ik heb het niet helemaal uitgedacht, maar sommige dingen zijn zo voor de hand liggend.
Ook hier gaat het kwaad hand in hand met gemakzucht. Kleine flesjes en blikjes drinken, los te verkrijgen in supermarkten. Tussen de middag staan de broodjeszaken en broodafdelingen vol werkend en lerend volk voor broodjes worst en ham-kaas croissants. Hap slik weg en dan blijf je dus zitten met een plastic zakje, dat je welgeteld maximaal vijf minuten in gebruik hebt.
Ik zeg; afschaffen dat hapklare waar we onszelf en de luiheid mee voeden. Het is trouwens niet alleen nodeloos afval, maar ook nog eens ongezond en niet goed voor de portemonnee. Waar is ons broodjessmerend volk met trommels en een thermoskan van thuis? Wat er niet is aan afval, kan ook niet (op verkeerde plekken) weggegooid worden.

"Verhoog de feestvreugde door zelf thuis voorpret te hebben bij het bereiden van een gezellige picknick."

Daarnaast pleit ik voor opvoeding. Om te beginnen thuis. Geef het goede voorbeeld door op een dagje uit niet te grijpen naar het hapklare, doch ingepakte voedsel uit de supermarkt. Verhoog de feestvreugde door zelf thuis voorpret te hebben bij het bereiden van een gezellige picknick. Zo spreken wij geregeld met vrienden af en nemen dan allemaal wat mee. Pannenkoeken, wraps, fruit en laatst zelfs overheerlijke appelcake. 
Gooi na afloop - als je dan toch afval hebt - met je kinderen alles in de prullenbak of zorg dat je iets mee hebt waarin je het afval mee kunt nemen. Betrek je hierbij de kinderen, dan geef je hen mee dat opruimen een vanzelfsprekendheid is. En ik ben niet een voorstander van onenigheid, maar spreek gerust iemand aan in de trend van 'Mevrouw, u laat nog iets liggen,' wijzend op afval. Het is natuurlijk de omgedraaide wereld als we elkaar daar niet op kunnen wijzen.

vegan-taart

"Ze zouden zulke mensen voor straf hun gedumpte afval moeten laten opeten."

Een stap verder is het 'opvoeden' door het gezag. Ik weet het, de politie heeft iets beters te doen. Uit een kleinschalig onderzoek op instagram stories, bleek dat de meesten boetes voor het dumpen van afval een goed idee vonden. Het goede nieuws is dat die boete al bestaat. Kost je namelijk 140 euro. Helaas iets wat niet echt terug te zien is in het bospad hier links naast ons huis, om maar een voorbeeld te noemen. 
Ik pleit voor handhaving wat dit betreft. Ga ook eens na hoe druk de gemeentes zijn met het opruimen van alles. Niet alleen na koningsdag, maar dagelijks. Ga eens na wat dit ons kost, afgezien van de natuur die ook een deel van de rekening betaalt. Kom maar op met die boetes voor dumpers. Ze zouden zulke mensen voor straf hun gedumpte afval moeten laten opeten. Bij wijze van spreken dan.

voordelen-buitenspelen

Brengt me bij een volgend punt. Het is niet mijn rommel, maar ik ruim het - soms heel demonstratief - op. Als we wandelen neem ik een tas mee waar het in kan of ik houd het bij een klein rondje even vast. In de winkelstraat ruim ik heus niet alles op, maar wat ik zo even tegenkom, gooi ik dan in de dichtstbijzijnde prullenbak. Dat ik dan een voorbeeld ben, is mooi meegenomen. 'Goed bezig, mevrouw," riep een jongen me onlangs nog na. 
Als we dit allemaal doen, zijn we al een heel eind en wie weet wie je dan inspireren kan.

Mijn opvoeding is tot op heden vrij geslaagd wat dit betreft. Afgelopen week was ik mijn kinderen kwijt (ok, dat was dan wel weer jammer). Ze waren het bospad afgelopen met een bolderkar en speelden dat ze op vakantie gingen met de caravan. Onderweg zagen ze zoveel rommel, dat ze een ook al rondslingerende tas volpropten met afval. We hebben alles keurig gescheiden en de handen gewassen en vierden de afloop met een glas verkoelende limonade. Ik wist niet of ik het schattig moest vinden of ronduit schandalig. Ik ben in ieder geval blij dat ze mijn gefoeter - wanneer ze iets op de grond gooiden - serieus hebben genomen en nu zelf hoofdschuddend zeggen; "Het is hier geen openbare prullenbak!"
Hoog tijd om te gaan afvallen, komend buitenseizoen. Doe je mee?

Aanvullingen op tips? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!