Afval wordt design!

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Sterke huizen bouwen van afval. Een geniaal idee. En waarom ook niet? We produceren ongeveer 560 kilo afval per jaar per persoon. We gooien met z’n allen zoveel weg en daarvan is lang niet alles onbruikbaar, in tegendeel zelfs.

Dan Phillips uit het stadje Huntsville in Texas begon samen met zijn vrouw een lokaal initiatief om mensen met een laag inkomen te helpen. Hij bouwt huizen van gedoneerd of gevonden materiaal. Zijn missie: bewijzen dat je mooie en betaalbare huizen kunt bouwen van gerecycled materiaal welke ook nog eens laag zijn in energieverbruik. Het een vereiste dat de eigenaar zelf meebouwt aan het huis. Deze leert vervolgens veel over recyclen en het bouwen van huizen ‘out of scratch’. De kennis wordt dus doorgegeven!

'Denk jij in het vervolg ook na voordat je iets weg doet? Ik wel!'

Het resultaat is een betaalbare, artistieke én unieke woning. Sommige huizen zien er echt sprookjesachtig uit. Daken worden bijvoorbeeld gemaakt van kentekenplaten of gerecycled hout in verschillende kleuren en ramen van oude kristallen borden. Het stadje Huntsville valt dan ook op, tussen de rijen ‘normale’ huizen staan een paar juweeltjes van huizen, gemaakt van.. afval. Denk jij in het vervolg ook na voordat je iets weg doet? Ik wel!

Bron: milieucentraal.nl, phoenixcommotion.com