Afval bestaat niet

Ik ben niet al te snugger en reageer soms veel te snel, laten we dat voorop stellen. Maar onlangs bracht dat me juist weer tot nieuwe inzichten.

''Ik krabde mezelf eens achter de oren. Koffieresten opwarmen?''

Ik deed mee met de #AanTafelChallenge; een week lang zo min mogelijk voedsel weggooien (dat doe ik sowieso al) en wat je weggooide, moest je wegen. Daarvoor sloot ik me aan bij een plaatselijke groepsapp, waarin we onze ervaringen deelden.
‘Moet ik mijn restje koffie of thee ook wegen?’ vroeg iemand.
Ik krabde mezelf eens achter de oren. Koffieresten opwarmen? En wat kun je met een opgewarmd theezakje? De persoon in kwestie bedoelde de laatste paar slokken die ze koud had laten worden. Maar ik was via Google al op zoek naar ‘hergebruik koffiedik’. Plantenvoeding, tegen slakken, afweermiddel tegen katten, krassen verwijderen op donkere houten meubelstukken, schuurmiddel in pannen, je koelkast verfrissen of je haren laten glanzen en je huid scrubben… Ik begon enthousiast te worden.

Later die week zat iemand omhoog met komkommerschillen, aangezien ze die bij haar niet graag aten. Daar kon je een lekkere dressing van maken.  En zo blijk ik meer uit ‘afval’ te kunnen halen.

duurzaam-hergebruik-eten

''Smelt je restjes van kaarsen om tot één nieuwe kaars, wat ook in een wc-rolletje gegoten kan worden.''

Sta je op het punt iets weg te gooien, vraag je dan eerst eens af wat je er nog mee zou kunnen. Glazen potjes om haarelastiekjes in te bewaren of een restje soep. Van een overhemd kun je een schattig jurkje, of boodschappentasje maken. Gooi je hem helemaal weg? Niet voordat je de knopen er van af hebt geknipt en de stof hebt gebruikt als schoenpoetslappen of voor het schoonmaken van je kachelruitje (met azijn, werkt fantastisch). Dit kun je zelf ook nog wel bedenken, misschien.

recycle-kleding

''Sinaasappelschillen schijnen prima aanmaakblokjes te zijn.''

Maar dan optimaal (her)gebruik 2.0. Sokken? Van het deel dat rondom de enkel zit, kun je haarelastiekjes maken – gewoon reepjes van knippen. Sinaasappelschillen schijnen prima aanmaakblokjes te zijn. Wc-rolletjes als knutselmateriaal of gehalveerd dienst laten doen als ‘potje’ voor je kweekplantjes. Smelt je restjes van kaarsen om tot één nieuwe kaars, wat ook in een wc-rolletje gegoten kan worden. Over smelten gesproken; ook vetkrijt kun je samensmelten voor grotere, hanteerbare krijtjes. Je moet het maar net weten.

sinaasappelschillen-recyclen

''IJverig wierp ik ze in de kachel, het was tenslotte hout.''

Je kunt ook doorschieten. Zo dacht ik pas in mijn postnatale nesteldrang, zoals ik mijn opruimwoede nu noem, dat ik wel eens die bak met kleurpotloden uit kon zoeken. Van de kraamzorg kregen de drie oudsten een potje met kleine potloodjes. Het potje bleek het sterkst te zijn van alles. De puntenslijper die fungeerde als dop, begaf het al toen we ernaar keken. De potloodjes kleurden simpelweg niet. Er kwam echt nauwelijks kleur af. Leuk gebaar, maar dat hoeven we dus ook niet te houden. IJverig wierp ik ze in de kachel, het was tenslotte hout. Of, nou ja… Er bleven uiteindelijk allemaal kleine staafjes liggen. Potloden worden namelijk van klei en grafiet gemaakt. En dat brandt dus niet.

duurzaam-kachel-natuurstenen

''Noem me hysterisch en overdreven, maar ik ben ervan overtuigd dat alle beetjes helpen.''

Nog even terugkomend op die koffie. We hebben een kachel met een natuurstenen plaat bovenop. Gebarsten helaas, maar hij functioneert nog, dus waarom zouden we die weggooien? Het is heel fijn om je koffie of thee op te zetten om warm te houden of te maken. Noem me hysterisch en overdreven, maar ik ben ervan overtuigd dat alle beetjes helpen. Ook dat ene kopje thee. En haal ik dan toch mijn appeltjes van oranje helemaal uit Spanje, laat ik dan ook dat schilletje benutten om de kachel mee aan te maken.

Vertel, heb jij nog wat tips uit grootmoeders tijd wat betreft hergebruik?

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.