Aan tafel – en niet in de prullenbak

Wij eten graag. Eens zaten we te eten bij vrienden, heel gezellig. We zaten elkaar alleen wel even aan te kijken, toen het hoofdgerecht op was. Ik denk dat we het dessert dat ik had gebrouwen beter de naam ‘hoofdgerecht’ kon krijgen, want een dag later had ik nog geen trek. Het was veel te veel. 

duurzaam-omgang-eten

Wat bij mij nog wel eens ‘een dingetje’ is, is het inschatten van hoeveelheden, zeker als er iemand mee eet. Dat komt deels, omdat ik nauwelijks naar een recept kook en deels omdat ik altijd bang ben te weinig te hebben. Dat heb ik van mijn moeder.
Gevolg is dat we vaak zaten met de ‘kliekjes’, de resten. Mijn man lustte eerder nog wel en schepte dan voor de tweede keer op. Heb je geen restjes in de koelkast die weg staan te rotten, maar heb je wel een restje aan je buik hangen op den duur. Op een gegeven moment ben ik gestopt met het ‘beter te veel dan te weinig principe’. Met als gevolg dat hier altijd de pannen leeg zijn, eigenlijk. Misschien zou ik nog wel meer lusten, maar de vraag is natuurlijk of het echt nodig is om meer te eten. Honger hebben we in ieder geval niet hier.

"Heb je geen restjes in de koelkast die weg staan te rotten, maar heb je wel een restje aan je buik hangen op den duur."

Toch blijven we wel eens zitten met een half bord pasta of een restje sla. Ik vind het heerlijk om bepaalde dingen de volgende dag tussen de middag op te warmen en zeker pasta’s zijn in de zomer ook geschikt om koud mee te nemen naar het werk, in plaats van brood. Maar ik ga tussen de middag niet aan de aardappelen, bijvoorbeeld. Zulke kliekjes gaan dan in een bakje in de diepvries en eens in de zoveel tijd hebben we dan kliekjesdag. Van alles wordt dan opgewarmd en vaak aangevuld met soep.

duurzaam-eten

Resten die tijdens het bereiden overblijven, zijn misschien lastiger. Zeker als je voor maar één of twee personen kookt, kan ik me voorstellen dat je niet een enorme bloemkool in een maaltijd helemaal verorberd. Wederom; soep. Maak van resten soep. Er valt overal wel een lekker soepje van te maken met de juiste kruiden. Moet het vullend zijn, dan doe je er bijvoorbeeld aardappel in of eet je er iets met ei bij.

"Er valt overal wel een lekker soepje van te maken met de juiste kruiden."

Een andere optie is inspiratie opdoen. Dit gaat tegenwoordig natuurlijk reuzesnel met het wereldwijde web. Zo zocht ik vanmiddag nog op pastinaak en savooiekool en zaten we vervolgens aan een soort roerbakgerecht met – jawel – een restje boerenworst en een flinke scheut herfstbokbier. Hoe ik daarop kwam? De digitale zoekmachine én de inspiratie die ik opdeed door regelmatig eens nieuwe recepten te proberen. Misschien een leuke gewoonte om dat bijvoorbeeld eenmaal per week te doen op een dag dat je er iets meer tijd voor hebt. Zo leer je verschillende ongewone combinaties kennen – wat dacht je van andijviestamppot met zongedroogde tomaatjes als smaakmaker – en ook nieuwe bereidingen.

gezond-pastinaak-savooiekool

"En voor de resten als schillen hebben we hier gelukkig de kippen..."

Wist je dat je van broccoli ook gerust de steel kunt gebruiken? Geschild en in blokjes is dat prima te eten, misschien iets langer koken of stomen dan de roosjes. En het kan sowieso in de soep natuurlijk.

En voor de resten als schillen hebben we hier gelukkig de kippen, die komen al aanrennen als ik de achterdeur open doe.  Zo proberen we de schade wat betreft voedselverspilling hier te beperken.

bewust-omgang-resten-eten

Hoe zit het met jou wat betreft de restjes? Hoe voorkom je dat er regelmatig iets wordt weggegooid? Koop je bijvoorbeeld bewust aan het einde van de dag in de supermarkt de producten met zo’n kortingssticker of ontdooi je alleen het brood wat je nodig hebt? Maak je moes of jam van fruit met slechte plekken?

"Hoe zit het met jou wat betreft de restjes?"

Onlangs werd ik getipt over het project ‘aan tafel’ in de week van 10 tot 17 oktober, om voedselverspilling tegen te gaan. Een mooi initiatief om op De Dag van de Duurzaamheid mee te beginnen. Doe je mee?

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.